MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia Meteorologică spaniolă – AEMET a emis o prognoză de precipitaţii şi vânt pentru vineri şi sâmbătă. Conform comunicatului Ministerului Afacerilor Externe, atenționările Agenţiei Meteorologice spaniole sunt următoarele:

* Cod roşu de ninsori pentru comunităţile Madrid şi Castilla la Mancha;

* Cod portocaliu de ninsori pentru comunităţile Andaluzia, Aragon, Castilla y Leon, Catalonia, Extremadura, Murcia, Valencia şi oraşul autonom Ceuta;

* Cod galben de ninsori pentru comunităţile Asturias, Insulele Baleare, Cantabria, Galicia, Navarra şi Ţara Bascilor.

Vor fi ploi abundente și intensificări ale vântului

De asemenea, pentru Comunitatea Autonomă Andaluzia a fost emis şi un cod portocaliu de ploi abundente şi intensificări ale vântului. În acest sens, autorităţile spaniole recomandă atenţie sporită la deplasare atât pietonilor, cât şi conducătorilor auto, precum şi evitarea deplasărilor neesenţiale.

Cum pot cetățenii români solicita asistența consulară

Cetăţenii români care au nevoie de ajutor sau vor să afle mai multe informații pe acest subiect sau altele, pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei Românei la Madrid: +34917344004 şi la cele ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Secţiei consulare al misiunii diplomatice a României la Madrid: +34669362202 şi pe cel al oficiului consular al României la Sevilla: + 34 648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români și consultarea paginilor de internet pentru a avea acces la mai  multe informații: www.aemet.es, www.meteoalarm.eu, sevilla.mae.ro, madrid.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate pot folosi aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.