Vremea o ia razna în România. Meteorologii vin cu cele mai proaste vești. Urmează zile extrem de reci, aproape în toate regiunile țării.

Vine frigul în România!

Avem parte de o vreme de iarnă, deși nu a ajuns încă la mijlocul lunii noiembrie. De joi, vom avea parte de ploi. Prognoza meteo ANM, valabilă până pe 22 noiembrie, ne spune că frigul va pune stăpânire pe România. Temperaturile scad în toată ţara, iar minimele se vor situa în general între -1 şi -2 grade.

Astăzi, vremea se va răci în cea mai mare parte a ţării, mai accentuat la deal şi la munte, astfel că valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această dată. În majoritatea zonelor va fi nebulozitate joasă şi local ceaţă, mai persistente în cele de câmpie din sudul, estul şi vestul teritoriului, precum şi în depresiuni. Pe alocuri va fi burniţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 14 grade, iar cele minime între -2 grade în depresiunile intramontane şi 9 grade pe litoral.

În Bucureşti, vremea va fi în general închisă, cu nebulozitate joasă persistentă în cea mai mare parte a intervalului. Trecător va burniţa. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 5…6 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Miercuri, vremea va fi în general închisă în zonele joase de relief, unde nebulozitatea va persista în mare parte din interval şi pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe sau burniţă. La deal şi la munte cerul va fi variabil, iar probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări pe crestele montane, în sudul Banatului şi temporar în zona costieră a Dobrogei.

În Capitală, miercuri vremea va fi în continuare închisă, cu nebulozitate joasă în mare parte a intervalului. Probabilitatea pentru burniţă sau ploaie slabă va fi ridicată, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat.Temperatura maximă se va situa în jurul a 10 grade, iar cea minimă va fi de 4…6 grade.

În Banat, valorile termice nu vor avea variaţii semnificative. Media maximelor va fi între 11 şi 13 grade, iar a minimelor între 3 şi 5 grade. În cea de a doua săptămână, regimul termic va marca o scădere, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va scădea până în jurul a 8 grade, iar minimele se vor situa în general între -1 şi 2 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în creştere după 12 noiembrie.

În Crişana, valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ 3 grade, dar cele minime nu se vor modifica semnificativ. Apoi, până la finalul primei săptămâni mediile termice nu vor avea variaţii importante, dar în cea de a doua săptămână se va răci, astfel încât, în ultimele zile de prognoză media maximelor se va situa în general între 5 şi 7 grade, iar a minimelor va fi în jurul a zero grade.

Trecător va ploua slab, izolat în prima săptămână şi posibil local, în cea de a doua.

În Transilvania, regimul termic va marca o scădere treptată, de la o medie a maximelor termice de 13 grade în prima zi de prognoză, până în jurul a 6 grade în ultimele şi de la o medie a minimelor termice de 1-3 grade în prima săptămână, până în jurul a -2 grade în cea de a doua.

Trecător şi pe arii restrânse vor fi posibile burniţe în prima săptămână şi ploi slabe în cea de a doua.

În Maramureş, maximele termice vor fi în scădere treptată în cea mai mare parte a intervalului, de la 13-14 grade în prima zi, până în jurul a 6 grade spre finalul intervalului de prognoză. Media temperaturilor minime va depăşi uşor zero grade în prima săptămână, iar în cea de a doua va coborî sub pragul de îngheţ şi se va situa în general între -1 şi -3 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în cea de a doua săptămână.

Și în Moldova vremea va fi în general închisă, iar valorile termice diurne vor marca o scădere treptată şi aproape constantă în prima săptămână de prognoză, astfel încât media regională a acestora va coborî de la 13 până spre 6 grade, dar se vor plafona la această valoare pe tot parcursul celei de a doua săptămâni.

Temperaturile minime vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă în primele nopţi, când media lor va fi de 4-6 grade, însă din 12 noiembrie vor scădea treptat, de la valori mediate de 2 grade spre valori negative, respectiv -2 grade în 17 noiembrie, după care vor avea doar mici variaţii în jurul valorii de zero grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi destul de mică pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, acestea se vor semnala pe arii restrânse, în general slabe cantitativ. Excepţie va face sfârşitul primei săptămâni şi perioada 18-21 noiembrie, când sunt semnale că se pot extinde ca arie.