Vin plicurile cu decizia de recalculare a pensiei

Vin plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că, în aceste zile, se lucrează la procedura prin care plicurile cu deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise pensionarilor acasă. El a observat că există tentative de speculare a acestei situații de către anumite firme de arhivare. Ele au stabilit un preț maxim pentru copiile din arhivă necesare pensionarilor, ceea ce, conform lui, este considerat ilegal și imoral. Cei responsabili trebuie să fie sancționați, conform legii.

„Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut, la fel ca și dumneavoastră, că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor.

Au fixat un preț maximal aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este și ilegal, și imoral, și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege.”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu, vineri, 21 iunie 2024.

Când primesc românii deciziile de recalculare?

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat, joi, că procesul de trimitere a deciziilor de recalculare a pensiilor este în grafic. El a garantat că pensionarii vor primi documentele la timp pentru a putea beneficia de pensiile majorate începând cu 1 septembrie 2024.

A accentuat importanța respectării acestui termen pentru ca cetățenii să fie informați cu privire la drepturile lor conform noii legi a pensiilor. El a asigurat că nu sunt întârzieri, ci că totul se desfășoară conform planului, pentru ca oamenii să primească drepturile cuvenite.

Daniel Baciu
Daniel Baciu (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu)

70% dintre pensionari vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie, aproximativ 70% din pensionari vor avea parte de creșteri ale sumelor pe care le primesc lunar. În acest an, au avut loc două etape de majorare a pensiilor. Prima a avut loc la 1 ianuarie, când pensiile au fost majorate cu 13%. A doua majorare va avea loc în septembrie, când vor fi recalibrate aproximativ 5000 de dosare în sistemul public.

După această recalibrare, aproximativ 70% din pensionari urmează să beneficieze de creșteri ale pensiilor. Cei care doresc să-și completeze vechimea pentru pensie își pot continua demersurile în acest sens.

Modalitatea prin care vor fi trimise deciziile

Deciziile vor fi trimise românilor prin poștă, iar confirmarea primirii acestora va fi necesară. S-a convenit asupra modalității de expediere a deciziilor. Acestea vor fi trimise cu confirmare de primire, folosind servicii recomandate, pentru a asigura o distribuție corectă. Sunt în discuții cu Poșta Română pentru aspecte tehnice legate de distribuirea deciziilor de recalculare și că în săptămâna viitoare este posibil să finalizeze un act normativ în acest sens. Începând din această lună, deciziile vor fi tipărite în centrele teritoriale de pensii.