Un bucurestean pretentios in ceea ce priveste zona si finisajele trebuie sa se multumeasca cu un apartament in vila in zone precum Primaverii, Dorobanti – Televiziune, Cotroceni, soseaua Nordului. „Aceste apartamente pot avea de la finisaje standard, pana la finisaje deosebite si uneori pot fi complet mobilate. Sunt cumparate de familii cu un nivel de trai ridicat, de straini care vor locui in Romania sau pentru investitii”, afirma Victor Mihalache, director al agentiei imobiliare Apulum 94 din Bucuresti.
O locuinta individuala, singur in curte si cu loc de gratar, se gaseste zonele Domenii, Vatra Luminoasa, Drumul Sarii, Floreasca, serban Voda, stirbei Voda sau Foisorul de Foc, dar pentru aceste zone oferta de case nu este prea generoasa in ceea ce priveste marimea si finisajele, fiind totul la nivel mediu. Lux si locuinta individuala noua, cu suprafata construita de peste 100 mp, ceea ce inseamna si cu etaj; potentialul cumparator cu 100.000 de euro in buzunar poate opta doar pentru zone periferice, precum: Bucurestii Noi, Prelungirea Ghencea, Militari, Stoian Militaru, Regie, Piata Mures (Chibrit), Grivitei, Mihai Bravu-Splai.
si in Timisoara intalnim aceeasi situatie: vila noua, mare si frumoasa la periferia buna, locuinta medie si frumoasa in centru. „In Timisoara se pot achizitiona la acest pret apartamente cu trei camere amenajate modern in zona ultracentrala si apartamente cu patru camere in zona centrala. In ceea ce priveste casele, gasim case modeste cu trei-patru camere in zone precum Aradului, Ghiroda sau Elisabetin. Vilele la 100.000 de euro le putem achizitiona din cartierele rezidentiale Banat 1 si 2, Braytim, dar si de la periferia Timisoarei”, afirma Ramona Belejan, director de marketing al agentiei Casadomi.
In alte orase piata este mult mai generoasa. In Arad, de exemplu, la 100.000 de euro se pot cumpara vile cu parter si etaj, cu patru-cinci camere, in zona centrala. Iar pe alte piete imobiliare din alte zone, cu 100.000 de euro o familie poate cumpara o vila si o casa de vacanta „la pachet” sau chiar doua-trei case central si cu finisaje medii. „In Deva situatia se schimba putin, in sensul ca la 100.000 de euro poti cumpara o casa mai modesta si o vila cu parter si etaj sau, de ce nu, chiar trei case in zona centrala”, afirma directoarea agentiei Casadomi, care are filiale in toate orasele din vestul tarii.
In celelalte orase mari ale tarii precum Iasi, Craiova sau Constanta piata este mai echilibrata. Cu 100.000 de euro se pot cumpara vile noi, dar doar la bucata si se poate alege si zona, in functie de preferinte.
Cat priveste casele la munte, cu 100.000 euro se pot cumpara trei case de vacanta in zona Bran Moeciu, Breaza sau Busteni sau o vila pentru folosit in regim hotelier in aceleasi zone. Pentru Poiana Brasov, la acesti bani sunt de vanzare vile noi, cu teren foarte mic si izolate sau vile cochete, cu suprafata construita mai redusa, dar cu teren mult mai mare, care poate sa ajunga si la 2.000-3.000 mp.