Potrivit șefului de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, Guvernul ungar intenționează să înainteze un proiect de lege Parlamentului pe 26 mai, ceea ce înseamnă că va luna iunie când va trece”, a spus șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Declarația acestuia vine după ce  Orban declarase vineri că se așteaptă ca guvernul ”să poată fi în măsură să returneze la sfârşitul lunii mai parlamentului puterile speciale pe care le-a primit din cauza pandemiei”.

În urma adoptării legislaţiei de urgenţă pe 30 martie, Orban a primit puterea de a guverna prin decret până când cabinetul său declară sfârşitul pandemiei.

Atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, au existat numeroase voci care și-au exprimat nemulțumirea, premierul Viktor Orban fiind acuzat că profită de criză pentru a slăbi democraţia în Ungaria, o ţară membră a Uniunii Europene unde statul de drept a fost deja fragilizat în ultimii zece ani de când premierul suveranist se află la putere, comentează AFP, citat de Hotnews.

În virtutea unei noi infracţiuni de asemenea instaurate la sfârşitul lunii martie, ungurii au putut fi interpelaţi de poliţie pentru că au criticat pe reţelele sociale gestionarea pandemiei de către autorităţi.

Joi, Comisia Europeană şi-a exprimat dorinţa ca Ungaria, vizată din septembrie 2018 de o procedură pentru presupuse încălcări ale valorilor fondatoare ale UE, „să revină în clubul ţărilor incontestabil democratice”.