Viktor Orban a declarat încă de anul trecut că vrea ca cel puţin jumătate din sistemul bancar al ţării să se afle în mâini ungare, în condiţiile în care în prezent sectorul este dominat în proporţie de 80% de bănci străine.

'Trebuie să cumpărăm mai multe bănci pentru a ajunge la un nivel dezirabil de proprietate a statului însă ulterior aceste bănci trebuie să fie oferite unor proprietari ungari utilizând o anumită tehnică, de exemplu prin intermediul bursei. Nu vrem să avem un sector bancar de stat mare însă vrem un sistem financiar puternic sub proprietate naţională', a declarat Viktor Orban pentru postul public de radio.

În schimb, premierul ungar a refuzat să confirme informaţiile potrivit cărora statul va prelua Budapest Bank de la GE Capital. Potrivit unor surse citate de Portfolio.hu, statul ungar ar putea cumpăra Budapest Bank de la GE Capital, divizia financiară a grupului american General Electric, într-o tranzacţie de 300 de milioane de euro.

La începutul acestui an, Guvernul condus de Viktor Orban a preluat reţeaua băncilor de economii Takarekbank pe care le-a restructurat printr-o serie de măsuri care au inclus şi o injecţie de capital de cel puţin 100 de miliarde de forinţi.

Principalii competitori ai Takarekbank sunt OTP, cea mai mare bancă comercială din Ungaria, şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.