Declarații incendiare făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban. Prezent la un forum de politică internaţională desfăşurat la Bled, în Slovenia, oficialul ungar a spus că Europa „este în pericol”. Motivul: încă nu a reuşit să-şi definească noul loc în economia globală.

Liderul de la Budapesta a fost citat de agenţia MTI. El a susținut că Europa înţelege greu că, spre deosebire de Statele Unite şi China, nu este capabilă să „schimbe în mod fundamental regulile jocului”. Orban a explicat că Europa nu are încă o forţă armată comună sprijinită de hub-uri ştiinţifice şi de inovaţie ce ar putea servi ca „motoare ale progresului tehnologic”.

„Situaţia noastră actuală şi consecinţele ce decurg din aceasta trebuie să fie clar definite”, acomentat premierul Orban. El a precizat că Guvernul de la Budapesta se luptă să pună în aplicare abordarea sa creştin-democrată şi conservatoare faţă de democraţie în raport cu opiniile liberale.

„Luptăm pentru ca instituţiile şi politica europeană (…) să se poată angaja în dezbateri pe idei precum familia, naţiunea, tradiţiile culturale, religia şi migraţia”, a declarat Orban, menționând că democraţia ungară „este cel puţin la fel de bună ca democraţiile germană sau italiană” şi respectă cerinţele europene, a notat prim-ministrul ungar.

La rândul său, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a explicat că regiunea Europei Centrale se află într-o poziţie de a obţine un mare avantaj competitiv în următorii ani. În opinia sa, pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare istorică pentru Uniunea Europeană iar următorii ani „ar putea însemna totul pentru Europa Centrală”.

Controversatele dar „extrem de sensibilele” politici economică şi de imigraţie duse de ţările din Europa Centrală vor oferi regiunii un avantaj competitiv în ceea ce priveşte securitatea, stabilitatea politică şi creşterea economică, „care ne-ar permite să avem mai mult succes în competiţia economică globală decât în Europa în general”, a apreciat