În condiţiile în care alegerile parlamentare din luna aprilie 2018 se apropie, premierul ungar Viktor Orban a decis să îşi extindă arsenalul politic şi să îi includă şi pe etnicii maghiari din ţările vecine prin granturi şi credite puternic subvenţionate pentru micile afaceri. 

Peste un milion de etnici maghiari trăiesc în Serbia, România şi Ucraina. Ca un prim pas, Viktor Orban le-a dat etnicilor maghiar cetăţenia ungară după victoria sa în alegerile din 2010, după care le-a acordat dreptul de vot. Acest lucru l-a ajutat pe Viktor Orban să câştige o majoritate parlamentară la alegerile din 2014, graţie sprijinului oferit de etnicii maghiari din ţările vecine. 

"Au grijă de noi. Este un sentiment foarte plăcut", a declarat Antal Kracsun, care trăieşte în Cantavir, Serbia, şi care a beneficiat de un grant de 800.000 de dinari (7.600 de dolari), graţie unui program transfrontalier adoptat de guvernul de la Budapesta pentru etnicii maghiari din ţările vecine, bani cu care a putut să îşi cumpere noi echipamente pentru atelierul său de sudură. Kracsun a adăugat că intenţionează să voteze cu partidul Fidesz al premierului Viktor Orban la alegerile din aprilie 2018 pentru măsurile pe care le-a adoptat în favoarea etnicilor maghiari din afara Ungariei. 

Programul de stimulare pe trei ani în valoare de 50 de miliarde de forinţi (185 milioane de dolari) lansat de Viktor Orban pentru etnicii maghiari din Voievodina ar putea fi un model pentru un program mai mare în România, care găzduieşte cea mai mare comunitate de etnici maghiari. Cei care aplică cu succes pentru un astfel de grant, banii sunt distribuiţi printr-o fundaţie locală care are legătură cu Ministerul ungar de Externe, care susţine că principalele obiective ale programului sunt sprijinirea familiile şi micilor firme şi să ajute etnicii maghiari să rămână în locurile unde s-au născut. 

"Acest program face parte evident dintr-un concept strategic mai larg lansat în urmă cu şapte ani şi cred că va continua. Sunt sigur că îi va motiva pe oameni să se implice mai activ în aspectele care vizează comunitatea maghiară", a declarat secretarul de stat adjunct Peter Kiss-Parciu. 

În următoarea fază a programului, divizia din Serbia a grupului bancar ungar OTP va oferi credite pentru micile afaceri ale etnicilor maghiari pentru proiecte în valoare de peste o jumătate de milion de euro în agricultură sau industrie. Aproape 30 de astfel de proiecte sunt analizate în prezent, a precizat Kiss-Parciu, adăugând că graţie subvenţiilor oferite de guvernul de la Budapesta companiile se vor împrumuta la o dobândă de 1-2%, mult sub dobânda de bază din Serbia, care este de 4%. 

Adjunctul directorului general de la OTP, Laszlo Wolf a declarat pentru Reuters că OTP vrea să îşi majoreze cota de piaţă din Serbia şi România şi este posibil să facă acest lucru prin achiziţii. 

Ultimele sondaje de opinie arată că partidul Fidesz al premierului Viktor Orban este favorit să rămână la putere în 2018, iar analiştii susţin că etnicii maghiari din statele vecine ar putea să îl ajute pe Viktor Orban să câştige două treimi din locurile din Parlament. 

Însă nu toată lumea este fericită. Socialiştii ungari, care sunt mult în urma Fidesz în sondajele de opinie, susţin că Viktor Orban îi utilizează pe etnicii maghiari de peste hotare ca un instrument în scopurile sale politice şi de asemenea au criticat programul de stimulente pentru lipsa sa de transparenţă. În plus, luna trecută tabloidul Kurir din Serbia a publicat un articol cu titlul "Orban a cumpărat Voievodina". 

AGERPRES