Viitorul cancelar al Germaniei este îngrijorat din cauza mișcărilor ruse la frontiera ucraineană: Ar fi o situație inacceptabilă

Astfel, Olaf Scholz a declarat că este foarte important „ca nimeni să nu treacă prin cărţile de istorie pentru a desena noi frontiere”, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

„Este foarte, foarte important ca nimeni să nu treacă prin cărţile de istorie pentru a desena noi frontiere”, a declarat Scholz la conferinţa de presă în care partidul său a semnat acordul de formare a unei coaliţii de guvernare cu Verzii şi liberalii.

Joe Biden avertizează Rusia

La rândul său, Joe Biden urmează să-i comunice lui Vladimir Putin că Rusia riscă sancțiuni economice dure dacă invadează Ucraina, au declarat oficiali americani, în contextul în care mii de militari ruşi sunt staționați lângă frontiera ucraineană.

„Trebuie să fie destul de clar că ar fi o situaţie inacceptabilă dacă ar exista o ameninţare la adresa Ucrainei”, a mai spus Olaf Scholz, punctând că frontierele nu pot fi violate.

Amintim că acesta urmează să-şi înceapă miercuri mandatul de cancelar după ce va fi ales de Bundestag. Scholz va conduce o coaliţie din care mai fac parte Verzii şi FDP care pune capăt unei perioade de 16 ani de guvernare sub bagheta Angelei Merkel, care nu a mai candidat pentru un al cincilea mandat în alegerile din septembrie.

De asemenea, viitorul vicecancelar Robert Habeck, care este co-preşedinte al Verzilor, a declarat că gazoductul Nord Stream 2, care urmează să transporte gaz rusesc în Europa ocolind Ucraina, nu a primit încă aprobare şi că discuţiile politice trebuie să continue. În mod tradiţional, Verzii au adoptat o linie mai dură faţă de Rusia, ca şi faţă de China.

Întrebat despre China, Scholz a spus că se va consulta îndeaproape cu partenerii europeni. Acesta a evitat întrebarea privind posibilitatea ca Germania să se alăture boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.

„Trebuie să ne cunoaştem divergenţele şi totuşi să facem progrese unii cu alţii”, a mai spus viitorul cancelar al Germaniei.