Luni, 6 decembrie, majoritatea orașelor din țară marchează aniversarea a 30 de ani de la crearea unei armate independente, după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat public că „forţele armate ale Ucrainei sunt capabile să respingă orice atac din partea Rusiei”. Anunțul său a fost făcut cu prilejul Zilei Forţelor Armate, printr-o desfăşurare de vehicule blindate americane şi de nave de patrulare.

Kievul, Lvovul şi oraşul-port Odesa vor expune maşini Humvee fabricate în Statele Unite ale Americii în timpul paradei militare. La Odesa, va avea loc şi o ceremonie de predare a două ambarcaţiuni de patrulare a Gărzii de Coastă din SUA, livrate recent şi menite să întărească marina Ucrainei.

Statele Unite ale Americii, ajutor pentru Kiev împotriva Moscovei

În contextul tensionat dintre Ucraina și Rusia, preşedintele american Joe Biden a promis „un sprijin de neclintit” pentru Kiev în confruntarea sa cu Moscova. De asemenea, liderul Statelor Unite ale Americii a spus că va avea, marți, un dialog oficial cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să aplaneze situația actuală.

Rusia, acuzii grave din partea Ucrainei

Ucraina consideră că Rusia a trimis zeci de mii de militari în apropierea frontierelor sale pentru a pregăti o ofensivă militară pe scară largă. Astfel, s-ar produce un război direct între cele două țări vecine.

„Militarii Forţelor Armate ale Ucrainei continuă să-şi îndeplinească cea mai importantă misiune, aceea de a apăra libertatea şi suveranitatea statului în faţa agresorului rus. Armata ucraineană are încredere în forţa sa şi este capabilă să zădărnicească orice plan de cucerire al inamicului”, a declarat Volodimir Zelenski într-un comunicat de presă.

Rusia neagă orice acuzație

Drept răspuns la aceste acuzații, Rusia a respins zvonurile despre un posibil atac asupra Ucrainei. Moscova etichetează aceste afirmații publice drept false şi inflamatorii. Ba mai mult, Rusia a avertizat Occidentul să nu depăşească „liniile roşii” şi să încheie extinderile NATO către estul continentului european.

În prezent, Ucraina a cerut NATO să-şi accelereze procedura de primire a ţării în alianţa militară, menționând că Rusia nu are niciun drept să se opună acestei decizii. NATO a avut o atitudine de susţinere, dar a explicat că Ucraina trebuie să-şi reformeze forţele armate şi să elimine corupţia, dacă dorește să adereze la NATO, potrivit reuters.com.

Deocamdată, Volodimir Zelenski se va deplasa în estul teritoriului țării pentru a participa la o livrare de tancuri, transportoare blindate de trupe şi vehicule blindate fabricate în uzinele din oraş. Locul vizitat se numește Harkov și este cunoscut ca fiind un centru tradiţional pentru fabricarea de arme ucrainene. De asemenea, vizita sa oficială se va extinde și spre regiunea Doneţk, unde armata națională a luptat cu forţele proruse într-un conflict despre care Kievul afirmă că s-a soldat cu uciderea a 14.000 de oameni din 2014 şi până în 2021, potrivit agerpres.ro.