Germania este una dintre țările care se confruntă cu un val de infectări fără precedent. În acest context, se iau deja în calcul măsuri restrictive. Totodată, viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat la rândul său marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru a opri focarul de infecţii în ţara sa, relatează AFP.

Mai exact, surse apropiate viitorului cancelar social-democrat au declarat pentru AFP că Olaf Scholz ”a afirmat că a înţeles că există dezbateri pe acest subiect în Bundestag la care participă toate partidele”.

În același timp, aceleași surse mai spun și că succesorul Angelei Merkel ”şi-a semnalat simpatia pentru o astfel de reglementare” marţi, în cursul unei reuniuni între Merkel, succesorul acesteia şi liderii celor 16 landuri ale Germaniei, care ar putea duce la o înăsprire a restricţiilor anti-Covid.

Presa germană mai scrie însă că un val nou de restricții ar urma să ma intre în vigoare, iar închiderea barurilor şi a cluburilor sunt luate în considerare. Pe de altă parte, Germania a exclus până acum varianta radicală de impunere a vaccinării, aşa cum a procedat statul vecin Austria, care ulterior a decis să opteze pentru vaccinul obligatoriu.

Pandemia de COVID face ravagii în Germania

Trebuie menționat faptul că, recent, obligaţia de vaccinare a fost decisă recent pentru personalul din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi pentru soldaţii din Bundeswehr (armata) şi ar urma să intre în vigoare în curând.

Potrivit unui sondaj realizat de RTL şi ntv, vaccinarea obligatorie, respinsă mult timp de majoritatea germanilor, este de acum cerută de aproape două treimi dintre ei (64%). Menționăm că până în momentul de față, campania de vaccinare a dus la vaccinarea completă a aproximativ 57 de milioane de persoane (68,5%).

În ceea ce privește evoluția pandemiei pe teritoriul țării,  situaţia sanitară rămâne foarte tensionată marţi, cu o rată de incidenţă de 452,2 la 100.000 de locuitori.

Amintim faptul că marți, Curtea Constituţională germană a stabilit că măsurile de plasare în carantină parţială impuse de Guvernul Angelei Merkel de la începutul pandemiei sunt justificate şi proporţionale. În acest context, s-a dat undă verde la o serie de restricții drastice în rândul persoanelor nevaccnate.

Conform sursei citate, este vorba despre restricţionarea contactului, ieşirii şi închderea şcolilor ”în situaţia de risc extrem al pandemiei sunt compatibile cu Legea fundamentală”, care stabileşte cea mai înaltă jurisdicţie germană, în urma unui recurs formulat în urmă cu mai multe luni de opozanţi ai carantinei parţiale impuse de către autorităţi în timpul valurilor precedente ale epidemiei covid-19.