Vești de ultimă oră din partea Universității Oxford din Marea Britanie. Apar noi detalii despre eficiența vaccinurilor anti-covid în fața noii tulpini a coronavirusului. Potrivit sursei citate, până în momentul de față nu există dovezi potrivit cărora vaccinurile nu vor proteja împotriva formelor severe provocate de infectarea cu varianta Omicron.

Pe de altă parte, Universitatea din Oxford anunță că este pregătită să dezvolte rapid o versiune actualizată a vaccinului său realizat în parteneriat cu AstraZeneca dacă va fi necesar, informează Reuters.

De menționat este faptul că o informație în acest sens a venit și din partea directorului companiei farmaceutice Moderna. Potrivit acestuia, este puţin probabil ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva noii variante. În urma declarațiilor acestuia, s-a ajuns la scăderi ale indicilor pieţele financiare mondiale.

În ceea ce privește informația transmisă de Universitatea Oxford, sursa citată a precizat că până în prezent datele referitoare la Omicron sunt limitate şi că va evalua cu atenţie impactul noii variante asupra serurilor sale, în concordanţă cu un comunicat dat publicităţii de AstraZeneca săptămâna trecută.

Eficiența vaccinurilor împotriva variantei Omicron

”În ciuda apariţiei de noi variante pe parcursul anului care a trecut, vaccinurile au continuat să ofere niveluri foarte ridicate de protecţie împotriva formelor severe şi nu avem dovezi până în prezent că Omicron ar fi diferită”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, sursa citată a mai adăugat că există suficiente unelte pentru dezvoltarea unui vaccin actualizat și mult mai eficient.

”Cu toate acestea, dispunem de uneltele necesare şi avem pregătite proceduri pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin anti-COVID-19 actualizat dacă va fi necesar”, precizează sursa citată.

Amintim faptul că tulpina Omicron a fost descoperită în Africa de Sud la data de 24 noiembrie. De atunci și până acum, mai multe țări, inclusiv România, au impus restricții pentru persoanele care se întorc din acea zonă.

Șeful DSU, Raed Arafat declara însă că  varianta Omicron se va răspândi în toată lumea. Totodată, el a mai adăugat că în prezent autoritățile încearcă să întârzie acest lucru cât mai mult posibil, pentru a găsi soluții.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav… Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”, spunea Arafat.