Programul de monitorizare a culturilor prin satelit, realizat în colaborare cu o companie de soft românească, este adaptat realităților românești și permite monitorizarea în timp real a producției agricole, ușurând, astfel, munca administratorilor și facilitând reabilitarea rapidă a culturilor și a terenului în cazul în care apar probleme.

„Serviciul pe care îl oferim reprezintă o premieră pe piața românească. Așa cum medicul determină dacă există o problemă la nivelul corpului uman analizând rezultatele unui RMN, acest sistem care folosește senzori multispectrali identifică problemele care nu sunt vizibile ochiului uman”, afirmă Alexandru Iancu, președintele grupului de companii Rodbun.

Prin acest sistem, fermierul poate evalua gradul de sănătate, densitate și creștere al plantei, poate identifica deficiențele de nutrienți, poate detecta zonele cu buruieni și cele cu băltire, precum și bolile și dăunătorii. Mai mult, programul oferă un sistem automat de alertare la apariția problemelor.

„Fermierilor cu sute de hectare le este practic imposibil să observe în detaliu sănătatea culturilor lor. Acest program îi ajută să aibă o imagine foarte exactă a felului în care se dezvoltă plantele. Pe noi ne interesează în permanență să venim în sprijinul fermierilor români, deoarece succesul nostru depinde în primul rând de succesul lor”, spune Alexandru Iancu.

Evenimentele „Zilele Câmpului” au ca obiectiv atât prezentarea fermelor și a  culturilor Rodbun, cât și punerea în practică a conceptului de „comunitate de fermieri”. La evenimentul de la Vădeni (județul Brăila), au participat familii de fermieri, peste 900 persoane. Au fost orgaizate jocuri-surpriză pentru cei 200 de copii. „Copiii fermierilor sunt importanți pentru noi. Ei reprezintă viitorul agriculturii românești și trebuie încurajați de mici să deprindă pasiunea pentru rodul câmpului”, consideră Alexandru Iancu.

 La Vădeni, compania și-a prezentat și loturile însămânțate cu produsele proprii, înregistrate sub marca Genetica Premium.

„Suntem cel mai mare producător de semințe de cereale păioase din România. Semințele Genetica Premium sunt testate trei ani la rând, în România, în diverse condiții climaterice, și abia în funcție de rezultatele testelor decidem dacă intră sau nu în portofoliul de produse al companiei. Cu alte cuvinte, încercăm să le oferim fermierilor români cele mai bune produse pentru condițiile locale. La Vădeni, de pildă, ca în toată România, a fost secetă. S-au înregistrat doar 16 litri/mp și sunt crăpături de 60 cm în pământ, dar, cu toate acestea, culturile noastre arată foarte bine”, declară Alexandru Iancu.

La Vădeni, compania cultivă pe o suprafață de 1000 de hectare grâu, orz, triticale, mazăre, floarea soarelui, porumb, soia și rapiță.

Săptămâna trecută, la evenimentul „Zilele Câmpului” de la ferma din Spanțov (jud. Călărași), compania Rodbun și-a anunțat intrarea pe piața utilajelor agricole, prin brandul Gamma Technik. Potrivit președintelui Rodbun, compania își propune să devină un jucător important pe piața de distribuție a utilajelor agricole, țintind fermierii mici și mijlocii, și venind chiar cu soluții de finanțare.

Grupul de companii Rodbun este singurul jucător autohton cu acoperire națională, cu operațiuni multiple la nivel de grup: ferme, producție, genetică distribuție, logistică și transport, retail prin rețeaua de fitofarmacii, toate operațiunile fiind integrate. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de peste 350 de milioane de lei, la un număr de 500 de angajați. În prezent, compania lucrează peste 10.000 de hectare, în 10 ferme moderne, situate în principalele zone agricole ale țării.