Grupul auto german Volkswagen pariază serios pe viitorul electric, însă cere ajutor şi din partea Comisiei Europene, pentru a sprijini un proiect ce va avea loc în Spania.

Consorţiu public-privat pentru prima uzină de automobile electrice din Spania

Grupul Volkswagen deţine constructorul auto spaniol SEAT, iar vineri, directorul general al VW, Herbert Diess, a cerut un angajament ferm din partea Bruxelles-ului cu privire la sprijinirea unui proiect privind producţia de automobile electrice în Spania, scrie agenţia Reuters.

Joi, Guvernul de la Madrid a anunţat că va utiliza fonduri europene pentru a crea un consorţiu public-privat cu SEAT şi grupul de utilităţi Iberdrola. Acest consorţiu public-privat ar urma să construiască prima uzină de automobile electrice din Spania.

Reprezentanţii SEAT au anunţat încă de anul trecut că analizează producţia unui mic automobil electric în Spania, începând din anul 2025. Compania auto a condiţionat însă acest proiect de obţinerea de ajutoare de la stat.

Herbert Diess cere un angajament ferm din partea Comisiei Europene pentru transformarea cu succes a industriei auto din Spania

Evenimentul de vineri a avut loc la uzina SEAT de la Martorell, din apropiere de Barcelona, la care au participat şi regele Spaniei Felipe. precum şi premierul Pedro Sanchez. Cu această ocazie, directorul general de la Volkswagen a spus că proiectul avut în vedere ar include şi producţia de baterii pentru automobile electrice, precum şi obţinerea de finanţare de la fondul european de redresare, adăugând însă că este nevoie de un sprijin mult mai mare.

Herbert Diess: „Contăm pe disponibilitatea Comisiei Europene de a permite ca acest proiect de importanţă istorică pentru Spania şi Europa să devină realitate. Transformarea cu succes a industriei auto din Spania va depinde de un angajament clar din partea Comisiei Europene.”

Oficialul german nu a oferit şi alte detalii. În prezent, automobile electrice marca SEAT sunt construite în Germania şi Slovacia.

Preşedintele SEAT, Wayne Griffiths, a spus că producătorul auto vrea să încheie o alianţă mai largă cu grupul de utilităţi Iberdrola, operatorul de telefonie Telefonica, banca Caixabank, precum şi cu alte companii spaniole, pentru a putea să îşi atingă obiectivele de mobilitate electrică.

Spania este al doilea mare producător de automobile din Uniunea Europeană, iar sectorul auto este responsabil pentru 8% din economie.