Eurodeputații Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati au fost acuzaţi în Spania de rebeliune. Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat marți, ridicarea imunității eurodeputaților, urmând a fi supusă sesiunii plenare din martie, potrivit unor surse parlamentare, relatează AFP.

Moţiunile care solicită ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati, acuzaţi în Spania de rebeliune, au fost aprobate cu 15 voturi pentru, opt contra şi două abţineri în cursul votului în comisie, au precizat aceste surse. Cazul va fi supus votului deputaţilor în sesiunea plenară a Parlamentului European care va avea loc între 8 şi 11 martie.

Ce riscă Carles Puigdemont dacă i se va ridica imunitatea

Dacă imunitatea parlamentară le ridicată, va fi de competenţa autorităţilor din ţara europarlamentarului să decidă dacă îi retrage mandatul. Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati au fost aleşi parlamentari europeni în mai 2019.

Procedura pentru ridicarea imunităţii lor ca eurodeputaţi a fost lansată în ianuarie 2020. Vizat de un mandat de arestare emis de Spania pentru „răzvrătire” şi „deturnare de fonduri publice”, fostul preşedinte al guvernului catalan Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a regiunii sale în 2017.

Carles Puigdemont este un jurnalist și politician catalan, expreședinte ales al Generalității din Catalonia. La 10 ianuarie 2016 a fost ales președinte a Generalității de către Parlamentul Cataloniei în urma acordului realizat cu o zi înainte între Junts pel Sí (Împreună pentru Da) și CUP, unde s-a anunțat că îl va înlocui pe Artur Mas în funcția de președinte al Generalității, în schimbul garanției stabilității parlamentare, al Guvernului Generalității din Catalonia. Înainte de a deveni președinte, a fost jurnalist, activist politic, primar al Gironei, deputat în Parlamentul Cataloniei și președinte al Asociației Municipiilor pentru Independență.