Negocierile purtate în prezent de UE pentru un acord de liber schimb cu SUA precum şi un acord similar convenit cu Canada au declanşat proteste vehemente în unele state membre UE, sectorul agricol comunitar fiind îngrijorat de posibilitatea creşterii importurilor. 

Studiul prezentat marţi de Comisia Europeană ilustrează potenţialul produselor agricole europene pe piaţa mondială, evidenţiind totodată sensibilitatea anumitor sectoare agricole specifice. Din cauza limitărilor metodologiilor disponibile, analiza prezentată în studiu nu acoperă întreaga gamă a produselor agricole. 

"Imaginea de ansamblu este pozitivă pentru exporturile europene de produse agricole de mare valoare. Studiul de faţă evidenţiază existenţa unor sectoare sensibile, însă nu se concentrează decât asupra unei singure părţi a unui singur sector şi nu analizează o serie de produse agroalimentare cu un potenţial important de creştere a exporturilor", a declarat vicepreşedintele Comsiei Europene, Jyrki Katainen. 

Potrivit studiului, se preconizează câştiguri semnificative pentru sectorul produselor lactate şi cel al cărnii de porc din UE, două sectoare care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii ani. Pe de altă parte, studiul evidenţiază vulnerabilitatea sectorului cărnii de vită şi al orezului, atât din cauza efectelor comerciale, cât şi din cauza scăderii preţurilor de producţie. Amploarea impactului variază, în cazul acestor produse, în funcţie de scenariul abordat, unul mai "ambiţios" (liberalizarea totală a 98,5% din totalitatea produselor şi o reducere tarifară parţială de 50% pentru restul produselor), altul mai "conservator" (liberalizarea totală a 97% din totalitatea produselor şi o reducere tarifară de 25% pentru celelalte), ambele analizate în studiu. 

Studiul a fost prezentat marţi miniştrilor Agriculturii din UE şi se preconizează că, în luna ianuarie, vor avea loc discuţii suplimentare în cadrul Consiliului Agricultură, aflat sub preşedinţia malteză. 

Exporturile de alimente de bază ale UE sprijină 1,4 milioane de locuri de muncă, iar în sectorul prelucrării alimentelor există alte 650.000 de locuri de muncă ce depind şi ele de capacitatea UE de a exporta. 

AGERPRES