Ce poziţie de top ar putea ocupa Klaus Iohannis la nivelul UE?

Ce se va întâmplă cu preşedintele Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni?

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a venit cu câteva indicii despre posibila direcţie pe care o va urma şeful statului.

El spune că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, are toate şansele să devină unul din liderii Europei. Iohannis ar putea ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Parlamentului European sau Comisiei Europene, indică şeful liberalilor.

Chiar dacă unele discuţii par închise acum, Nicolae Ciucă spune că totul va depinde, la final, de scorul pe care-l vor obţine partidele europene în alegerile din acest an. Abia apoi se va stabili clar cine va conduce instituţiile de top ale Europei.

Iar Klaus Iohannis are şanse foarte bune la un post la vârful UE, adaugă Nicolae Ciucă.

„Ar fi absolut onorabil și meritoriu ca domnul Iohannis să obțină o astfel de funcție.

Există în Europa așa numitele top job: Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European. Deocamdată aceste discuții par închise, dar în funcție de scorurile pe care le vor obține partidele.

Șansele pentru ca președintele României să obțină o funcție de top în Europa sunt foarte bune”, a precizat Nicolae Ciucă, invitat în emisiunea lui Ionuţ Cristache.

klaus iohannis, nicolae ciuca
SURSA FOTO Facebook, Nicolae Ciucă

Nici NATO nu a ieşit complet din cărţi

Nu vorbim însă doar despre o posibilă poziţie europeană. Klaus Iohannis ar putea, fără probleme, să ocupe şi funcţia de şef al NATO sau o altă funcţie de vârf în cadrul NATO. În prezent, secretarul general al Alianţei este norvegianul Jens Stoltenberg.

„Klaus Iohannis se califică pentru orice funcție la NATO și cred că România ar merita o funcție importantă în Alianța Nord-Atlantică.

Din punctul meu de vedere și din discuțiile pe care le-am avut cu liderii din PPE, pentru Klaus Iohannis sunt șanse foarte mari pentru una din funcțiile Uniunii Europene”, a mai declarat Nicolae Ciucă duminică, 10 martie.

Reamintim că, potrivit unor surse politice citate recent de Antena 3, s-ar purta negocieri pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să devină noul preşedinte al Consiliului European.

Acum, postul este ocupat de belgianul Charles Michel. Congresul Partidului Popular European care tocmai a avut loc București ar fi reprezintat o oportunitate strategică pentru aceste negocieri, potrivit surselor.

Charles Michel ar putea deveni noul preşedinte al Parlamentului European, din acest an, astfel că postul de şef al Consiliului European ar rămâne vacant, iar Iohannis i-ar putea fi înlocuitor.