Concernul austriac Vienna Insurance Group este prezent în România prin intermediul companiilor de asigurări Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă şi a înregistrat în primele şase luni ale anului în curs un volum total de prime brute subscrise de 194,2 milioane euro, în creştere cu 17,6% faţă de perioada similară a anului trecut (165,2 milioane de euro).

În perioada de referinţă, veniturile din prime brute de asigurări subscrise pe segmentul de daune la proprietăţi şi accidente au crescut cu 16,4%, de la 137,7 milioane euro la 160,2 milioane euro, iar pe segmentul asigurărilor de viaţă au crescut cu 23,5%, de la 27,5 milioane euro la 34 milioane euro, conform raportului VIG.

'În România, implementarea consecventă a măsurilor de restructurare a continuat să producă efecte asupra primelor şi profitului. Companiile grupului au înregistrat în prima jumătate a anului 2015 o creştere semnificativă de 17,6% a primelor subscrise. Avansul s-a înregistrat atât pe segmentul asigurărilor de viaţă, cât şi pe cel al asigurărilor generale. Profitul (înainte de impozitare) a crescut la 3,5 milioane euro. Rata netă combinată s-a îmbunătăţit din nou cu aproximativ 5 puncte procentuale şi depăşeşte în prezent cu foarte puţin pragul de 100%', se arată într-un comunicat al Vienna Insurance Group.

La nivel european, Vienna Insurance Group a subscris prime consolidate în valoare de 4,9 miliarde euro în primele şase luni ale anului 2015 (în scădere cu 1,5%). Fără a lua în considerare poliţele pe termen scurt cu achitare la scadenţă, valoarea primelor a înregistrat o creştere solidă de 2,2% comparativ cu anul anterior.

 

Profitul înainte de impozitare a fost de 250,5 milioane euro şi s-a situat în parametrii estimaţi, fiind puternic afectat de rezultatele financiare în scădere.

Acest rezultat a fost înregistrat pe fondul nivelului minim istoric al dobânzilor, ceea ce a condus la necesitatea constituirii de provizioane pentru personal în Austria. Toate ţările şi segmentele de activitate au avut din nou contribuţii pozitive la profit. Regiunea 'Alte Pieţe' a avut un aport deosebit de important, înregistrând un profit record de 30,9 milioane euro (creştere de 11,5%).

Contribuţia regiunii Europa Centrală şi de Est (ECE) la profit (înainte de impozitare) a crescut din nou în prima jumătate a anului 2015, la 67%. Rata netă combinată (după reasigurare) a fost redusă cu 1,2 puncte procentuale, situându-se la 95,9%, cel mai bun nivel semestrial din ultimii cinci ani. Investiţiile Vienna Insurance Group (inclusiv numerarul şi echivalentele de numerar) au însumat 31,3 miliarde euro la 30 iunie 2015.

Rezultatul financiar obţinut de grup s-a situat la 524,5 milioane euro. Scăderea de 7,2% a fost înregistrată pe fondul nivelului scăzut al dobânzilor. Agenţia de rating Standard & Poor's a confirmat din nou ratingul A+ cu perspectiva stabilă acordat VIG. Astfel, VIG rămâne compania cel mai bine cotată dintre emitenţii care fac parte din ATX (Indicele Bursei de Valori din Viena).