Omenire a evitat la limită, în 2014, o terifiantă explozie globală a virusului Ebola, mulțumită miilor de voluntari dedicați și unei doze foarte mari de noroc. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, vorbea încă de la acea vreme despre pericolul uriaș pentru omenire pe care îl poate reprezenta o epidemie globală declanșată de un virus ce nu poate fi controlat, precum cea cu coronavirusul originar din China.

El a sugerat încă de acum șase ani punerea la punct a unui sistem de răspuns, prin care omenirea să se poată apăra în fața unui asemenea scenariu îngrozitor.

Astăzi, acest scenariu pare din ce în ce mai aproape să devină realitate.

”Pericol de catastrofă mondială”

”Când eram copil, dezastrul de care ne temeam cel mai mult era războiul nuclear. De aceea țineam un butoi în beci, plin cu conserve și apă. În caz de atac nuclear urma să coborâm, să ne adăpostim și să mâncăm sin butoi.

Astăzi pericolul cel mai mare de catastrofă mondială nu este războiul nuclear, ci un virus mortal. Lucrul care ar omorî peste 10 milioane de oameni în următoarele decenii cel mai probabil ar fi un virus foarte infecțios, nu un război.

Nu rachete, ci microbi”, a declarat Gates în 2014, într-o cuvântare.

”Nu suntem pregătiți”

”În parte motivul este că am investit enorm în arme nucleare pentru descurajarea atacurilor. În schimb, am investit foarte puțin într-un sistem de prevenire a epidemiilor.

Nu suntem pregătiți pentru următoarea epidemie. Să luăm exemplul Ebola. Sunt convins că ați citit toți în ziare. Sunt multe probleme grele, am urmărit atent situația cu metodele de analiză.

Am urmărit atent situația cu metodele de analiză pe care le folosim pentru eradicarea poliomiolitei. Privind ce s-a întâmplat, problema nu este că am avut un sistem care nu a mers destul de bine.

Problema a fost că n-am avut deloc un sistem. De fapt e evident că ne lipseau unele elemente esențiale. N-am avut un grup de epidemiologi pregătiți să se ducă, să vadă despre ce boală este vorba și până unde s-a răspândit”, a explicat fondatorul Microsoft.

”Multe lucruri nu s-au făcut”

”Rapoartele au sosit pe hârtie. Cu mare întârziere, au fost puse on-line și erau extrem de imprecise. Nu am avut o echipă medicală gata de plecare. N-am avut o metodă de pregătire a oamenilor.

”Medici fără frontiere” a organizat foarte bine voluntarii, dar chiar și așa am întârziat prea mult cu trimiterea miilor de lucrători în aceste țări. Iar în caz de epidemie majoră ne-ar trebui sute de mii de lucrători.

Nu era nimeni la fața locului care să se ocupe de metodele de tratament, nimeni să se uite la diagnostice, nimeni să vadă ce instrumente să fie folosite”, a mai adăugat Bill Gates.

”De exemplu, am fi putut să luăm sânge de la supraviețuitori, să facem injecții cu plasmă pentru a proteja oamenii. Dar nu s-a încercat niciodată. Multe lucruri nu s-au făcut. De fapt, eșecul a fost global.

Organizația Mondială a Sănătății este finanțată pentru monitorizarea epidemiilor, nu pentru acest lucru. (…) Lipsa pregătirilor ar putea face ca următoarea epidemie să fie incredibil mai dezastruoasă decât Ebola”, a averizat Gates încă de acum șase ani.

Tratament pentru COVID – 19?

Trebuie precizat că virusul Ebola a fost responsabil pentru moartea a peste 10.000 de oameni, la nivelul lunii martie 2015.

De asemenea, există informații că autoritățile chineze au reușit să oprească explozia deceselor ca urmare a epidemiei de coronavirus tocmai prin metoda despre care a vorbit Bill Gates: au creat un ser din plasma pacienților care au avut forme ușoare de COVID – 19 și au supraviețuit.

Cuvântarea lui Bill Gates poate fi urmărită în întregime mai jos.