Măsurile drastice privind reducerea cheltuielilor bugetare au fost anunţate de Traian Băsescu, şi nu de premierul Emil Boc pentru că preşedintele este, potrivit Constituţiei, „parte a puterii executive”, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

El a explicat că prin anunţul făcut, preşedintele Băsescu şi-a asumat măsurile drastice care trebuie luate de Guvern. „Conform Constituţiei, preşedintele este parte a puterii executive. Preşedintele şi-a asumat această dimensiune ca parte a puterii executive.

Preşedintele poate consulta Guvernul în probleme importante pentru ţară. Aceasta este o problemă foarte importantă şi domnia sa a crezut de cuviinţă că trebuie să-şi asume public acest lucru, iar eu cred că a făcut foarte bine.

Asta pentru că, într-adevăr, în această perioadă dificilă în ceea ce înseamnă restructurarea sectorului public (acest lucru vizează toate măsurile pe care noi le luăm în perioada următoare, restructurarea cheltuielilor publice) trebuie o solidaritate a tuturor instituţiilor implicate în acest proces.

Vorbim aici despre Preşedinţie, Parlament şi Guvern”, a spus Videanu, fiind întrebat de ce preşedintele a fost cel care anunţat măsurile ce urmează a fi aplicate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, şi nu premierul Emil Boc.