Războiul din Israel se poate extinde în toată lumea

Fostul premier Victor Ponta a vorbit duminică, pe 5 noiembrie, despre cum va schimba lumea războiul din Israel. Acesta a spus, totodată, care este miza marilor puteri în acest conflict.

Potrivit acestuia, „suntem în cel mai rău moment al omenirii din ultimii 50 de ani. De atunci şi până azi nu am mai fost niciodată într-o situaţie atât de rea, noi ca omenire.”

„Mă aștept la mai rău decât atât. Dincolo de faptul că în fiecare zi mor oameni nevinovaţi, nimeni nu îi plânge pe activiștii teroriștii Hamas pe care îi elimină Israelul. Poate doar Iranul să-i plângă, dar în general nu-i plânge nimeni”, a declarat politicianul la Antena 3 CNN.

„În schimb”, a mai spus Victor Ponta, „pentru fiecare femeie, copil, civil ucis, atât în Gaza cât şi în Israel, lumea spune atenţie că oamenii ăia au şi ei rude care poate la un moment dat vor dori să se răzbune.”

„Ceea ce însemnă că ceea ce s-a întâmplat acolo se va extinde în toată lumea pentru că musulmani şi israelieni sunt în toată lumea. Deci eu mă aștept la mai rău. Acum Israelul nu mai are pace cu nicio ţară arabă sau musulmană. Deci pace nu o să avem”, a adăugat fostul premier.

Aproape 10.000 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza

Bilanţ tragic în Fâşia Gaza, în urma conflictului militar dintre Israel şi gruparea Hamas.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, care este condus de Hamas, a venit duminică cu cele mai noi date privind numărul de persoane ucise.

Aşadar, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, ar fi vorba despre 9.770 de palestinieni care şi-au pierdut viaţa începând cu data de 7 octombrie. Dintre aceştia, aproape jumătate, respectiv 4.800, sunt copii, scrie BBC.

Data de 7 octombrie este ziua în care Hamas a efectuat un atac fără precedent împotriva Israelului. 1.400 de israelieni au fost ucişi atunci şi în jur de 240 au fost luaţi ostatici, în urma atacurilor masive cu rachete şi a incursiunii luptătorilor Hamas în Israel. Ca răspuns, Israelului a început de atunci să bombardeze puternic Fâşia Gaza.

Antony Blinken, întâlnire cu Mahmoud Abbas

Tot duminică, 5 noiembrie, Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a avut o întâlnire cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Abbas i-a transmis şefului diplomaţiei americane că trebuie să existe o „încetare imediată a focului”. Să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

„Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza din cauza maşinii de război a Israelului, fără să ţină cont de principiile dreptului internaţional”, i-ar fi spus Mahmoud Abbas lui Blinken, potrivit Reuters.

Cei doi oficiali au avut o întâlnire duminică dimineaţă. Antony Blinken „a reafirmat angajamentul SUA faţă de furnizarea de asistenţă umanitară care salvează vieţi şi de reluarea serviciilor esenţiale” în Gaza.