Victor Ponta, mesaj la 4 zile de la alegerile prezidențiale

Victor Ponta a declarat că, deși Dumnezeu a avut nevoie de șase zile pentru a crea lumea, în România au trecut deja patru zile de la alegeri fără rezultate concrete.

El a remarcat că, deși există un președinte ales legitim, România nu are încă guvern, majoritate parlamentară, echipă guvernamentală sau un proiect clar de politici bugetare și strategie economică pentru stabilitate și predictibilitate.

”Și Dumnezeu a avut nevoie de șase zile să creeze lumea – eu doar mă gândeam că la noi au trecut deja patru.

Vestea bună e că s-au terminat alegerile; vestea proastă e că totul funcționează în România exact ca înainte. Avem un președinte ales legitim, dar nu avem guvern (nici măcar o propunere clară și fermă pentru Ilie Bolojan) și nici majoritate parlamentară.

Nu avem o echipă guvernamentală, nu avem un proiect de politici bugetare care să se aplice de la 1 iunie, nu avem o strategie economică pentru a readuce stabilitatea și predictibilitatea”, spune el.

Victor Ponta
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu există, încă, planuri concrete pentru o oprirea creșterii deficitului balanței comerciale

Victor Ponta a subliniat că nu există planuri clare pentru a opri creșterea deficitului balanței comerciale, nu există echipe de negociere cu finanțatorii interni și internaționali și nici o poziție clară privind domeniile esențiale precum IT, agricultură și construcții, care au fost afectate de eliminarea facilităților de către guvernul anterior.

”Nu știe nimeni cum și când începem să facem ceva concret pentru a opri măcar creșterea catastrofală a deficitului balanței comerciale (deja mai mare decât în 2024).

Nu avem o echipă de negociere cu finanțatorii interni și internaționali; nu avem nici măcar o declarație despre cele trei domenii esențiale – IT, agricultură și construcții – care au fost „îngenuncheate” chiar de actualul guvern prin eliminarea facilităților”, continuă fostul premier.

Nu există discuții pe teme importante

De asemenea, el a menționat lipsa unor reprezentanți pentru discuțiile cu administrația SUA și incertitudinea privind sprijinul pentru Ucraina și liberalizarea prețului la energie.

”Nu avem un reprezentant (sau o echipă) care să înceapă discuțiile cu administrația SUA; nu știm ce facem cu sprijinul nostru pentru Ucraina și cu produsele agricole importate de acolo.

Nu știm cum procedăm cu liberalizarea prețului la energie și cu dezastrul absolut din această piață internă – o piață esențială pentru populație, dar mai ales pentru producătorii privați.

Și aș putea continua cu încă 25 de măsuri urgente”, mai spune acesta.

Victor Ponta a adăugat că pregătise soluții pentru aceste probleme, dar că, nefiind ales, acestea nu mai contează, iar schimbările nu se pot produce imediat.

”Nu contează că eu pregătisem, pentru fiecare dintre temele enunțate mai sus, câte o soluție – nu am fost ales, deci nu mai contează. Sigur că nici președintele ales nu poate rezolva totul peste noapte.

Și Dumnezeu a avut nevoie de șase zile să creeze lumea – eu doar mă gândeam că la noi au trecut deja patru”, a fost mesajul acestuia de pe rețelele de socializare.

Datoria statului a ajuns la 991 miliarde lei

Reacția fostului premier vine în contextul în care ultimele date arată că datoria României a ajuns la 991 miliarde.

La sfârșitul lunii februarie, suma datorată de stat era de 990,84 miliarde lei, în creștere semnificativă față de nivelul de 963,94 miliarde lei înregistrat în decembrie.

Ca procent din Produsul Intern Brut, datoria s-a majorat de la 54,8% la 56,3% într-un interval de doar două luni. Această evoluție amplifică îngrijorările privind sustenabilitatea finanțelor publice, în contextul în care România se confruntă cu o criză bugetară adâncită.

Problema nu este doar dimensiunea absolută a datoriei, ci și ritmul în care aceasta a crescut în ultimii ani. În 2019, înainte de pandemie și de valurile de cheltuieli guvernamentale, datoria publică era de 373,62 miliarde lei – reprezentând 35,3% din PIB. Comparativ, în mai puțin de cinci ani, suma aproape s-a triplat, iar ponderea în economie s-a majorat cu peste 20 de puncte procentuale.