Boloș anunță progrese majore în absorbția banilor europeni
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat miercuri seară că România a eliminat complet riscul de decomitere pe anul 2025 în ceea ce privește fondurile europene alocate prin Politica de Coeziune – o performanță obținută în doar cinci luni de mandat.
Rezultatele nu vin din inerție, ci prin muncă zilnică
„Am evitat mereu polemica. Indiferent de poziţionările din spaţiul public, am continuat să cred că, dincolo de diferenţe, oamenii care au încercat să construiască ceva bun pentru România merită respect. Chiar dacă nu au reuşit întotdeauna. Nu judec intenţiile, ci faptele – şi cred că verticalitatea în acest domeniu se traduce şi prin puterea de a rămâne demn şi echilibrat când ai fi tentat să ataci”, a declarat ministrul, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, situația este monitorizată lunar, cu analize riguroase privind stadiul apelurilor lansate, contractelor semnate și fondurilor ajunse la beneficiari.
În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Boloș a explicat că MIPE are un rol limitat, neavând control direct asupra fondurilor gestionate de ministerele de linie. Cu toate acestea, în actualul mandat, a fost deblocată parțial cererea de plată numărul 3, ceea ce a permis intrarea în țară a 1,3 miliarde euro. Totodată, renegocierea planului se află într-un stadiu avansat, pregătind terenul pentru trimiterea cererii de plată cu numărul 4.
”Pe PNRR ştiţi situaţia, este un mecanism prin care Ministerul Invesiţiilor şi Proiectelor Europene nu dispune de pârghiile de gestionare a fondurilor alocate ministerelor de linie. Aici, în mandatul precedent am reuşit transmiterea şi plata a două cereri de plată aferente PNRR, iar în decembrie am găsit un PNRR cu o cerere de plată 3 blocată, pe care am reuşit să o deblocăm parţial şi să aducem 1,3 miliarde euro în ţară, pentru finanţarea deficitului bugetar şi a proiectelor aferente PNRR. În plus, am reuşit să ajungem într-o fază foarte avansată cu renegocierea planului, pentru a putea transmite şi cererea de plată 4”, a detaliat Boloş.

Fonduri europene în așteptare de 1,8 miliarde euro în iunie și 4,4 miliarde în 2025
Ministrul a mai anunțat că România urmează să primească luna viitoare încă 1,8 miliarde euro din fonduri europene, iar pentru anul 2025 sunt estimate cereri de plată în valoare de 4,4 miliarde euro. Aceste sume vizează atât finanțarea deficitului bugetar, cât și susținerea proiectelor în derulare din PNRR și Politica de Coeziune.
Referitor la execuția bugetară, Boloș a respins criticile bazate pe „cifre lipsite de acuratețe” și a prezentat situația în detaliu:
- Titlul 56 – aferent noii perioade de programare (gestionat de MIPE și Ministerul Transporturilor): plăți de 13 miliarde lei dintr-o alocare de 62,6 miliarde lei. Implementarea este în desfășurare, iar efectele concrete se vor vedea în a doua jumătate a anului.
- Titlul 58 – aferent exercițiului 2014–2020 și altor finanțări specifice: 5,44 miliarde lei plătiți dintr-un total de 11,98 miliarde lei, fonduri utilizate pentru închiderea programelor din perioada anterioară.
- Titlurile PNRR (60, 61) – alocări pentru anul 2025 de 47,1 miliarde lei, din care s-au executat 10,2 miliarde lei. Ritmul de implementare este influențat de capacitatea ministerelor de linie.