Jay Y. Lee, vicepreşedintele Samsung, va fi eliberat condiţionat vineri, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Justiţiei din Coreea de Sud.

Opinia publică şi comportamentul din detenţie, factori decisivi pentru eliberarea condiţionată

Acesta fusese încarcerat pentru mită, delapidare şi alte fapte.

„Decizia de eliberare condiţionată a vicepreşedintelui Samsung Electronics Jay Y. Lee a fost rezultatul unei revizuiri cuprinzătoare a diferiţilor factori, cum ar fi opinia publică şi comportamentul bun în timpul detenţiei”, se arată în comunicatul ministerului, potrivit agenţiei Reuters.

Jay Y. Lee (53 de ani) a fost condamnat pentru mituirea unui prieten al fostului preşedinte al Coreei de Sud Park Geun-hye.

Vicepreşedintele Samsung a ispăşit 18 luni dintr-o pedeapsă revizuită de 30 de luni. El a executat iniţial un an dintr-o pedeapsă de cinci ani, din august 2017, care a fost ulterior suspendată. Decizia judecătorească a fost apoi anulată şi, în timp ce sentinţa a fost scurtată, el a fost trimis înapoi la închisoare în ianuarie anul curent.

Jay Y. Lee, aşteptat pentru a lua decizii importante la Samsung

Cu toate că activitatea celui mai mare producător de cipuri de memorie şi producător de smartphone-uri din lume nu a fost afectată de absenţa lui Jay Y. Lee, surse din cadrul Samsung, afirmă că deciziile privind investiţiile majore şi proiectele de fuziuni şi achiziţii ar trebui luate doar de către acesta.

În acest context, a crescut sprijinul pentru eliberarea sa condiţionată, atât din punct de vedere politic, cât şi public şi din comunitatea de afaceri mai largă, din cauza îngrijorării că gigantul sud-coreean nu ia decizii strategice.

Spre exemplu, se aşteaptă întoarcerea lui Jay Y. Lee pentru luarea unei decizii privind amplasarea unei fabrici de 17 miliarde de dolari în Statele Unite pentru a produce cipuri logice avansate. Această fabrică este deosebit de importantă, în contextul crizei globale de cipuri şi a investiţiilor importante din acest domeniu făcute de rivalii TSMC sau Intel.

Chiar şi când un membru senior al familiei ajunge după gratii, frâiele afacerii nu se predau unor persoane din exterior

Samsung Electronics nu a făcut vreun comentariu pe tema eliberării condiţionate a vicepreşedintelui. Cele mai mari conglomerate din Coreea de Sud sunt încă deţinute şi controlate de familiile lor fondatoare şi există o prioritate redusă pentru a preda frâiele unor persoane din afară chiar şi atunci când un membru senior al familiei a fost închis.

În timp ce sondajele au arătat un sprijin public ridicat de aproximativ 70% pentru eliberarea condiţionată a lui Lee, multe grupuri civice s-au opus, acuzând administraţia preşedintelui Moon Jae-In de ipocrizie după ce a ajuns la putere pe un val de furie împotriva corupţiei în rândul politicilor şi afacerilor din Coreea de Sud.

Sursa foto: Dreamstime