Procurorii anticorupţie au dispus, miercuri seară, în urma unor audieri şi a unor percheziţii, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, de la data de 9 septembrie până la data de 7 noiembrie, faţă de Romeo Florin-Nicolae, directorul Direcţiei Antifraudă şi vicepreşedinte al ANAF, acuzat de trafic de influenţă.

Pe durata controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligaţii, respectiv să se prezinte la organul de urmărire, ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; să nu desfăşoare activităţi în calitate de funcţionar ANAF; să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestului preventiv, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF – Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, în vara anului 2010, Romeo-Florin Nicolae a pretins şi primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro de la un denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul ANAF pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate de societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere.

Decizia de impunere privind obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în valoare totală de 13.034.043 lei fusese emisă ca urmare a unei inspecţii fiscale de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova.

Ulterior, decizia de impunere a fost desfiinţată parţial de ANAF – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor, în sensul diminuării obligaţiilor de plată de la bugetul statului, de la suma de 13.034.043 lei la 1.097.923 lei. AGERPRES