Potrivit lui Schoiswohl, unul domeniile prioritare spre care banca îşi va concentra finanţările în acest an este cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, aceasta fiind de astfel strategia întregului grup Erste, din care BCR face parte.

În primele luni ale anului, BCR a acordat credite noi în valoare de 1 miliard de lei pentru IMM-uri, soldul total al creditelor BCR pe acest segment fiind de circa 9 miliarde de lei.

IMM-urile către care s-au îndreptat cele mai multe finanţări sunt cele din agricultură, sectorul industrial, din sectorul energetic şi chiar firme din construcţii, un domeniu puternic afectat de criză, a spus Schoiswohl.

Facilitate de credit pentru IMM-uri

Astăzi, BCR a lansat împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) facilitatea de finanţare a eficienţei energetice în valoare totală de 60 de milioane de euro, în cadrul căreia BERD acordă BCR un împrumut de 20 de milioane de euro.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea investiţiilor IMM-urilor în îmbunătăţirea operaţiunilor industriale şi a spaţiilor de activitate, înlocuirea echipamentelor, software-ului şi modernizarea generală care vizează reducerea consumului final de energie sau producerea de energie regenerabilă pe scară de redusă.

IMM-urile pot obţine în cadrul acestei facilităţi împrumuturi de maxim 1 milion de euro.

Companiile finanţate vor primi înapoi până la 10- 15% din valoarea împrumutului, valoarea subvenţiei depinzând de tehnologia şi de economiile de energie obţinute în urma implementării proiectului.