De cand a inceput criza financiara, traderii au fost aratati cu degetul, fiind facuti vinovati de faptul ca sistemul financiar a deraiat. Pana in momentul de fata, niciun trader nu a facut vreo declaratie publica, nu a incercat sa se justifice sau sa se scuze.

Mai nou, acestia au inceput sa iasa cu declaratii publice sau sa redacteze scrisori deschise in care sa prezinte ce presupune conditia de trader.

„Sa-i faci responsabili pe traderi pentru toata criza din sistem este foarte simplu, dar gresit. Noi nu jucam la loto nici nu speculam, ci ne desfasuram activitatea gestionand riscuri intr-un cadru foarte strict, reglementat si clar definit de catre angajator si de regulatorii din piata”, spune unul dintre ei intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Frantei.

Un altul, care, in mod similar, nu-si dezvaluie identitatea, arata ca veniturile de milioane de euro ale traderilor sunt consecinta faptului ca acestia sunt oameni extrem de inteligenti.

„Sa fii trader inseamna, in primul rand, sa stii sa gestionezi riscul, in niciun caz sa joci ca la loto. Sa fii trader inseamna sa muncesti 12 ore pe zi numai in situatii de risc, clipa de clipa, ca sa nu mai punem la socoteala noptile in care nu dormim cand pietele financiare cad”, arata acesta.

„Bancile vor avea in continuare nevoie de noi pentru o buna bucata de vreme. Sunt multe alte operatiuni care tebuie gestionate”, este concluzia unui trader, scrisa pe blogul sau.

Sursa: L’Expansion