Pe fondul tulburărilor din Ucraina, Rusia a testat luna trecută o rachetă balistică intercontinentală cu ajutorul RS-24 Yars, astfel pregătindu-se pentru o intervenţie militară  de amploare la nivel internaţional.

RS-24 Yars a fost prezentat de guvernul rus drept un sistem de apărare, însă acesta poate distruge la nevoie orice sistem anti-rachetă. Acesta a fost creat de Institutul pentru Tehnologie Termală din Moscova, iar la primul test a reuşit să doboare o ţintă aflată la 5.750 de km distanţă. RS-24 Yars poate lansa rachete balistice intercontinentale cu o putere de până la 300 de kilotone şi este echipat cu cele mai moderne tehnologii, ruşii afirmând că este indestructibil.  

RS-24 Yars este răspunsul dat americanilor la scutul antirachetă pe care aceştia îl construiesc în Europa .

CSAT a aprobat, pe 4 februarie 2010, invitaţia părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa. Ministrul Afacerilor Externe de la acea dată, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat al SUA Hillary Clinton au semnat, în 13 sepembrie 2011, la Washington, acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA-România.

 

(modelul mai vechi din care a derivat noul RS-24 Yars)

Sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt.