Se anunţă vremuri teribile în România în luna decembrie!

Este vorba despre facturile la gaze, care ar putea ajunge la valori record luna viitoare, atrag atenţia specialiştii. Unii oameni ar putea plăti chiar şi de 5 ori mai mult pentru gazele naturale în această iarnă, cu toate că Parlamentul României a adoptat deja Legea consumatorului vulnerabil.

Din păcate, legea nu are încă norme de aplicare, iar furnizorii nu ştiu cum să calculeze reducerile. Reamintim că autorităţile au plafonat recent preţurile la energie electrică şi gaze naturale pentru această iarnă în România şi oferă şi compensaţii pentru ca oamenii să nu fie puşi în faţa unor facturi astronomice.

“Din start, toate prețurile sunt mai mari decât anul trecut”

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a explicat la Antena 3 care sunt riscurile cu care se confruntă consumatorii în acest moment.

“După ce această lege a compensării a fost adoptată și a fost stabilit acest preț de 370 de lei ca fiind plafonat, nu mai este absolut niciun preț în comparatorul de prețuri al ANRE sub 370, deci cel mai mic preț care există în momentul de față ofertat consumatorilor.

Așa cum ați spus, cei care încheie un nou contract sau le expiră contractul, 420 de lei cel mai mic preț, 1.200 de lei cel mai mare preț pe care trebuie să îl plătească un consumator. Adică, din start, toate prețurile sunt mai mari decât anul trecut de cel puțin 5 ori și mergând până la 10-12 ori.

Într-adevăr, există această lege a plafonării, care în momentul în care se va aplica, adică după ce ministerele de resort vor publica normele de aplicare, până atunci legea nefiind aplicabilă, atunci vor fi plafonate prețurile până pe 31 martie, la un nivel de maxim 370 de lei cu tot cu TVA, pentru tot ceea ce înseamnă 1 MW pe oră de gaze naturale”, afirmă Dumitru Chisăliță, potrivit antena3.ro.

Autorităţile nu şi-au făcut treaba şi nu au elaborat normele pentru legea privind plafonarea

Normele trebuiau finalizate în urmă cu două săptămâni, spune preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Mai mult, după ce ele vor apărea, va fi necesar un timp de implementare la nivelul furnizorilor.

“Din păcate, furnizorii trebuie să respecte legea. Legea, ca să poată să își producă efecte trebuie să aibă aceste norme pe care statul trebuia să le facă. Gândiți-vă că statul, respectiv Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii trebuiau să finalizeze aceste norme până pe data de 13 noiembrie.

Suntem în 24 noiembrie, aproape au trecut aproape două săptămâni de la acel moment și nu există aceste norme.

De la momentul în care vor apărea aceste norme, care nu știm nici măcar cum vor arăta, nu avem nici măcar un draft, nici măcar o idee, un plan cum vor arăta aceste norme, o să mai fie necesar un timp de implementare, pentru că un furnizor are câteva mii, câteva zeci de mii sau câteva milioane de consumatori. Toate acele elemente trebuie implementate în niște softuri, niște programe”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Ce variante au la dispoziţie, în acest moment, furnizorii de energie?

Specialistul în energie mai indică şi cele două variante pe care le are acum un furnizor: să nu emită deloc factura, ceea ce înseamnă că se vor cumula apoi două luni de plată, sau să o emită cu preţul actual din contract, care ar fi, în cele mai multe cazuri, mai mare decât cel stabilit prin lege.

“Acum sunt două variante: una dintre variante este ca furnizorul să nu emită factura, pentru că nu știe să o emită și asta înseamnă că se vor cumula două luni de plată, ceea ce va fi o sumă uriașă care va trebui plătită în decembrie.

Sau cealaltă variantă este ca furnizorul să emită factura cu prețul care există în momentul de față în contract, ceea ce înseamnă în multe situații un preț mai mare decât prețul stabilit prin lege.

Rămân ca în viitor, nu știm care viitor, să existe o posibilitate de regularizare, deci este incert. (…) Indiferent cum o luăm, românii vor plăti mai mult decât ar fi trebuit să plătească în condițiile acestei legi a plafonării!”, mai spune Dumitru Chisăliță.