“Un salt greu de imaginat și greu de explicat pentru consumatori”

”Prețul evoluează la niște înălțimi pe care nici nu ne gândeam că o să le atingă. Deci, dacă abia anul trecut, ca urmare a reducerii consumului, pe piețele europene gazul natural se tranzacționa cu 4 euro, astăzi, prețul este de 130 de euro. Deci de la 4 la 130 de euro este un salt greu de imaginat și greu de explicat pentru consumatori.

Vestea proastă este că acestă evoluție din piețele angro pe care o vedem atât la gaze cât și la energie electrică încă nu a ajuns în totalitate în piața cu amănuntul. Încă sunt consumatori care primesc energie sau gaze în baza unor contracte încheiate în prima parte a anului 2021, care sunt valabile și prețurile sunt menținute cel puțin pentru un an, aceștia încă nu au resimțit acest impact.

Putem să vorbim despre o incapacitate administrativă, dar nu neapărat la nivelul României. Pentru că această criză nu se resimte doar în România, ci este peste tot în Europa. Doar pentru că Rusia nu este dispusă să suplimenteze cantitatea de gaze spre Europa, ne-a dus prețul la 130 de euro.

Este o incapacitate administrativă a întregii Europe faptul că am ajuns aici”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, în timpul unei conferințe.

“Va fi un an mult mai prost”

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, avertizează că ceea ce este mai rău abia acum vine.

”Va fi un an mult mai prost pentru că evoluția prețurilor în piețele angro de energie electrică și gaze naturale nu a ajuns încă la toți consumatorii. Mai ales la casnici. Nu există niciun motiv ca în cursul iernii aceste prețuri să se miște de acolo de unde sunt.

Pur și simplu iarna nu este o perioadă bună pentru scăderea prețurilor. Poate primăvara. Poate în primăvară, în momentul în care consumul începe să scadă, atunci va începe să apară.

O mare parte dintre consumatorii români beneficiază de legea 259 cu privire la plafonarea și compensarea facturilor, care se aplică până la sfârșitul lunii martie. Începând cu 1 aprilie dispare această plafonare și dispare compensarea.

Deci ne putem aștepta ca începând cu 1 aprilie prețurile la consumatorul final, la consumatorul casnic, prețurile să crească între 50 și 100%”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege, potrivit Antena 3.