IRCC va atinge cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în România

Situația economică a României este dificilă, iar pe lângă noile taxe impuse de Guvern și scumpirile care vor urma în lanț, românii se vor confrunta și cu majorarea ratelor la credite.

Potrivit informațiilor oferite de Profit.ro, indicele IRCC va crește începând cu 1 octombrie, de la 5,55% la 6,07%, atingând astfel cel mai ridicat nivel înregistrat din 2019, anul în care acest indice a fost introdus.

Indicele IRCC are un impact direct asupra ratelor creditelor cu dobândă variabilă. Prin urmare, pentru românii care au credite ipotecare sau de consum, această majorare va conduce la creșterea valorii ratelor lunare.

Pe termen lung, aceste creșteri vor fi semnificative, iar efectele vor fi resimțite de toți consumatorii.

Exemplu de creștere a ratei lunare

Pentru un credit în valoare de 210.000 de lei, contractat pe o perioadă de 300 de luni, cu o marjă de 2,03 puncte procentuale aplicată în funcție de ROBOR la 3 luni și de 2,5% pentru IRCC, se prefigurează următoarele ajustări, începând cu 1 iulie:

Rata lunară calculată în funcție de ROBOR la 3 luni va crește de la 1.615 lei la 1.721 lei. În schimb, rata calculată în funcție de IRCC va rămâne neschimbată la 1.628 lei, deoarece acest indice este aplicat cu o întârziere de trei luni și continuă să fie cotat la 5,55%.

Totuși, de la 1 octombrie, și această rată va suferi o modificare: în cazul creditului raportat la IRCC, suma lunară de plată va crește de la 1.628 lei la 1.701 lei.

Dobânzile creditelor ipotecare vor crește în a doua jumătate a anului

În altă ordine de idei, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Romania | Credit & Financial Solutions, dobânzile medii pentru creditele ipotecare noi vor crește în a doua jumătate a anului. Această majorare se va aplica atât creditelor cu dobândă fixă — care reprezintă peste 99% din volumul total al creditelor ipotecare noi acordate în prezent — cât și celor cu dobândă variabilă.

În ceea ce privește creditele cu dobândă variabilă, indicele de referință IRCC este estimat să ajungă la aproximativ 6% în ultimul trimestru al acestui an, pe baza cotațiilor zilnice actuale, în creștere față de nivelul curent de 5,55%.

De asemenea, calculele efectuate de Ipotecare.ro și SVN Credit Romania arată o creștere a dobânzilor fixe medii pentru creditele ipotecare noi acordate în București. Acestea sunt estimate să ajungă în a doua jumătate a anului la aproximativ 5,95%, față de circa 5,45% în prezent. La începutul acestui an, dobânda medie pentru creditele ipotecare noi în București era evaluată la aproximativ 5,75%, conform datelor analizate de cele două companii pe baza informațiilor din piața bancară. Mai multe puteți citi aici.