Veşti bune de la Banca Naţională pentru românii cu credite: în prima zi a săptămânii, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,05%, de la 3,06% în şedinţa de vineri. Este cea mai scăzută valoare a indicelui din ultima lună, potrivit datelor publicate de BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni a rămas tot la valoarea de 3,12%, informează Banca Naţională. Este a cincea şedinţă consecutivă în care indicele are această valoare.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. Sunt luate în calcul dobânzile practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională a României în funcţie de anumiţi indicatori, iar indicele este publicat în fiecare zi.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2019, în creştere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,63%, conform datelor anunţate săptămâna trecută de BNR.