Este vorba despre o aplicaţie care are rolul de a-i ajuta în procesul de aflare a vârstei de pensionare, atât în cazul pensionării la termen cât şi în cazul pensionării anticipate.

Pentru a consulta aplicaţia pusă la dispoziţie de CNPP, click AICI.

Astfel, cei interesaţi pot afla anul şi luna în care îşi pot depune cererea de pensionare, precum şi vâsra la care se pot pensiona anticipat.

Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indiferent de sex.

Pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată parţială. Totuşi, cuantumul pensiei anticipate parţiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Pensia anticipată poate fi obţinută, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În cazul pensiei anticipate parţiale, aceasta se poate obţine tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează şi cei care depăşesc stagiul complet cu până la opt ani).