Deși este prevăzută în legislație încă din anul 2015, această opțiune nu prea este cunoscută de către companii, cu atât mai puțin utilizată. Mai puțin de 1000 de companii au acordat în 2018 beneficii cadou angajaților sau copiiilor lor de 1 iunie. În 2019, compania Edenred observă o tendință în ușoara creștere, generată de nevoia din ce în ce mai accentuată a companiilor de a deveni mai eficiente în programele de motivare și retenție a angajaților, potrivit unui comunicat al companiei.

„Recrutarea, motivarea și retenția angajaților reprezintă una dintre principalele preocupări ale managerilor și antreprenorilor în 2019. Beneficiile acordate angajaților, prin care angajatorii încurajează echilibrul între viața profesională și cea personală, au un impact foarte puternic în nivelul de satisfacție a acestora. De 1 iunie, avem o astfel de ocazie, nu doar să recompensăm munca și rezultatele angajaților, ci să le oferim în plus recunoaștere personală – adică un „cadou”cu impact emoțional puternic. Nici un angajator nu știe care este cadoul perfect pentru copiii tuturor angajaților, însă oferind tichete cadou, fiecare angajator îi oferă fiecărui angajat puterea de a alege cadoul perfect pentru copiii lui”, spune Dana Sîntejudean, Director General al Edenred Romania & Moldova.

Tichetele cadou au uz universal, iar rețeaua de comercianți parteneri Edenred include toate marile lanțuri de hipermarketuri și supermarketuri, precum și brand-uri renumite de fashion și cosmetice, librării, bijuterii, jucării, IT & electronice, accesorii, decorațiuni, bricolaj, articole de sport.

De asemenea, tichetele cadou de 1 iunie pot fi oferite si angajaților fără copii, în același plafon de 150 de lei per angajat și beneficiază de aceleași facilități fiscale: scutire de impozit pe venit, scutire de taxe salariale și patronale, deductibilitate în limita a 5% din costurile salariale totale.

„Și adulților le place să se joace, așa că ziua de 1 iunie poate fi și pentru ei”, adaugă Dana Sîntejudean. „La fel ca în expresia celebră despre familii, angajații care se joacă împreună, rămân împreună. Și lucrează mai bine.