O nouă procedura simplificată pentru analiză solicitărilor făcute de cei care vor să obțînă azil în Canada este aplicată de Comisia pentru imigrație și statul refugiaților în Canada (CISR), tribunalul administrativ care decide în cazul acestor dosare. Însă nouă procedura NU vizează toate cele 64.000 de cereri aflate în prezent pe rol.
 
În prezent, durata de așteptare pentru soluționarea cererilor de azil poate depăși 2 ani. Prin nouă strategie de diminuare a timpului de așteptare, cazurile mai puțîn complexe vor fi tratate rapid, doar în baza informațiilor din dosar, fără că solicitantul de azil să mai fie chemat la audieri sau anchete, potrivit publicației românești din Canada, Zig Zag.
 
CISR a întocmit o lista cu țări și tipuri de solicitări de azil care sînt considerate “în general adecvate” pentru tratamentul simplificat, că de exemplu:
 
 • Iran: solicitările bazate pe discriminare legată de vîrstă, sex sau apartenența la un anumit grup social.
 • Libia: criminalitate și cazuri de răpiri.
 • Pakistan și Egipt: discriminare pe motive religioase (de exemplu, împotriva creștinilor și siitilor în Pakistan, copților în Egipt).
 • Sudan: discriminări de natură politică, opoziție față de regimul aflat la putere.
 • Arabia Saudită: datorită riscurilor mari de încălcare a drepturilor fundamentale, toate femeile sînt considerate eligibile pentru procedura simplificată la solicitarea de azil.
 • Afghanistan, Siria, Yemen, Irak: orice cerere de azil depusă, indiferent de motiv.
O țară este înscrisă pe lista celor pentru care se poate aplică analiză simplificată dacă procentul cererilor de azil acceptate este de cel puțîn 80 %.
 
România NU se află pe lista țărilor pentru care se aplică nouă procedura, dar avind în vedere că această metodologie va scurtă timpul de tratare pentru multe din dosarele aflate în prezent în procesare, și cererile de azil ale cetățenilor români vor intră mai repede spre analizare.
 
 
Situatiile in care NU se va aplica procedura simplificata, chiar daca solicitantul provine dintr-o tara inclusa pe lista sus-menționată:
 
 • Nu s-a primit confirmarea efectuării/finalizării procedurilor de control de securitate. Orice solicitant de azil este verificat de Agenția de servicii frontaliere din Canada (CBSA/ASFC) și de Serviciul canadian de informații de securitate, iar rezultatul anchetei eșe transmis la CISR.
 • Verificarea identității solicitantului de azil necesită anchete mai amănunțite.
 • Un repezentant al Ministerului federal al Imigrării își anunță intenția de a interveni la audiențe.
 • Informațiile prezentate în dosar ridică semne de întrebare privind credibilitatea solicitantului de azil.
 • Comisarul care examinează cererea stabilește că mai multe aspecte complexe din dosar nu pot fi soluționate decît în urmă unei audieri.
 • În cazuri speciale, se poate cere și în cadrul procedurii simplificate să se țînă o audiere, dar cu anumite restricții: durata acesteia să fie în general sub 2 ore și să vizeze strict lămurirea unui sau maxim două aspecte determinante în dosar.