O țară foarte bogată din Europa va ridica resticțiile la muncă pentru români. Oricine și-ar dori să lucreze aici, atât pentru condițiile foarte bune de trai, cât și pentru salariile avantajoase care încep de la 5 500-6 000 de euro în sus.

Din luna mai, românii vor mai avea restricții să lucreze în Elveția. Inițial, în 2016, românii și bulgarii aveau liber la locurile de muncă din Elveția, însă din cauza fluxului mare al forței de muncă venită din cele două țări, autoritățile elvețiene au fost nevoite să reintroducă de două ori aceste restricții pentru imigranți.

„Accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani”, conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009.

Salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 – 6.000 de euro. Trebuie menționat faptul că cele mai mari salarii se acordă angajaților din industria farmaceutică, respectiv de 10.000 de franci elvețieni pe lună. În asigurări, IT și servicii financiare, un angajat primește peste 9 000 de franci pe lună.

Salarii mai mici, însă destul de mari comparativ cu cele din România, sunt cele din HR, de 4 000 de franci pe lună, HORECA, în jur de 4 300 de franci și retail, cam 4 700 pe lună. În construcții se câștigă foarte bine, în jur de 5.500 de franci pe lună. Asistentele medicale primesc un salariu cuprins între 4 000 și 6 000 de franci pe lună.

Cei care se gândesc să plece la muncă în străinătate și vor să aleagă Elveția, trebuie să țină cont de faptul că aici traiul de viață este foarte ridicat și că viața este extrem de scumpă, aflându-se chiar în topul Europei.

Elveția ar fi putut să adopte în 2014 cel mai mare salariu din lume, de 22 euro/oră, scrie inCont.