Scăderea către susținerea cheie la 60$/baril a fost declanșată de decizia președintelui Trump de a deschide un nou front în războiul comercial cu China, care deja escaladează. Cu toate acestea, decizia sa de a folosi arma tarifelor împotriva Mexicului pentru a forța o reducere a fluxului de imigranți din America Centrală a fost atacată de către mediul de afaceri pentru că e posibil să accelereze o deja vizibilă încetinire economică, scrie Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank.

Lichidarea pe tema recesiunii, în opinia noastră, s-a încheiat deja după ce țițeiul Brent a găsit susținere înaintea nivelului cheie de sprijin de 60$/b. O scădere sub acest nivel ar indica o posibilă revenire la minimul din decembrie pe care actualele principii fundamentale pur și simplu nu-l sprijină. Cu toate acestea, perspectiva pe termen scurt depinde de performanța acțiunilor SUA și dacă pozițiile speculative lungi trebuie să reducă și mai mult pariurile de creștere.

O lună ce a început cu poziții lungi speculative elevate căutând piața de susținere prin rezervele limitate și tensiunile din Orientul Mijlociu, care mai apoi s-a sucit, dat fiind că contractele futures la WTI în New York au făcut publică cea mai slabă performanță lunară din ultimii șapte ani. Conform ultimului raport al Commitments of Traders ce acoperă săptămâna 21-28 mai, speculatorii au redus poziția net-lungă combinată la țițeiul WTI și Brent la un minim pe trei luni.

Pentru prima dată, în timpul acestei reduceri recente, țițeiul Brent nu a fost imun, atenția acordată rezervelor limitate redirecționându-se către riscul tot mai mare al creșterii și cererii tot mai scăzute. Reducția de 41 000 loturi pentru Brent la nivelul 353 000 a fost cea mai mare din noiembrie anul trecut, în timp ce saltul de 53% la poziția scurtă brută la 50 000 loturi a fost cel mai mare din octombrie încoace.

Opec, în frunte cu Arabia Saudită, își va consolida, cel mai probabil, hotărârea de a menține reducerile de producție ce susțin prețul peste perioada actuală de șase luni. Cartelul se va reuni luna aceasta și, dat fiind că Arabia Saudită și alții preiau cota de piață de la Iran, se preconizează a fi o întâlnire controversată. Procesul a fost ajutat și de veștile că Rusia a produs sub nivelul țintă pentru prima dată de la încheierea acordului actual de reducere a producției. Cu toate acestea, producția zilnică de 11,114 milioane de barili/zi, ceea ce înseamnă 76 000 barili/zi sub limită, a venit ca reacție la contaminarea conductei Drujba (Prietenia) ceea ce a redus exporturile către Europa în timpul acestei luni.

Sondajul Bloomberg legat de producția lunară de petrol a Opec, publicat zilele trecute, concluzionează că nivelul general al producției a rămas stabil în luna mai, reducerile din Kuweit (-40 kbp) și, nu în ultimul rând, din Iranul afectat de sancțiuni (-230 kbp) fiind compensate de creșteri din Arabia Saudită (+170 kbp), Libia (+60 kbp) și Irak (+50 kbp).