Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea pe serie brută s-a datorat avansurilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,9%), vânzările de produse nealimentare (+11,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,6%), informează agerpres.

De asemenea, majorarea de 9,4% pe serie ajustată a fost determinată de creşterile înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,6%) şi vânzările de produse nealimentare (+9,3%).

Comparativ cu luna precedentă, în ianuarie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut ca serie brută cu 21%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 3,5%.

Au scăzut vânzările de produse nealimentare

Ca serie brută, evoluția s-a datorat diminuărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-24,7%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-22,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,2%).

Pe de altă parte, ca serie ajustată, a fost rezultatul majorărilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%), vânzările de produse nealimentare (+3,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,5%). A