Este vorba despre dublarea indemnizațiilor acordate persoanelor persecutate politic începând cu dictatura din 6 martie 1945, precum și persoanelor deportate și prizonierilor de război.

În momentul actual, sumele încasate de aceste categorii de români au fost indexate în anul 2018, dar plafonate la nivelul anului 2018 până în 2021. Cei care au inițiat acest proiect de lege sunt de părere că această înghețare a cuantumului trebuie modificată, deoarece mai sunt 33.485 de beneficiari ai acestor prevederi, care au drepturi cu caracter reparatoriu pentru tot ce au îndurat.

Proiectul de lege prevede dublarea indemnizațiilor acordate și indexarea acestora, anual, cu rata inflației. Se propune ca persoanele persecutate politic să primească o indemnizație lunară de 800 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.

De asemenea, oamenii care au fost internați abuziv în spitale de psihiatrie sau au fost plasați la domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu pensionați, ar urma să beneficieze de o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an petrecut în condiții inumane, scrie Dcbusiness.ro.