Banca Naţională a României anunţă lansarea proiectului FinTech Innovation Hub, o platformă dedicată dialogului cu firmele care dezvoltă soluţii inovatoare de interes public general în domeniul serviciilor de plată şi financiare (FinTech), conform unui comunicat al instituţiei.

BNR precizează că demersul vizează în acest fel atât susţinerea dezvoltării pieţei în domeniul serviciilor de plată şi financiare, cât şi alinierea la tendinţele europene în domeniul monitorizării inovaţiei în acest sector, în scopul asigurării securităţii şi siguranţei acestora.

Iniţiativa FinTech Innovation Hub se va axa pe încurajarea şi sprijinirea inovaţiei în domeniul plăţilor şi instrumentelor de plată, în mod controlat şi în avantajul consumatorilor şi întreprinderilor, urmărind în acelaşi timp identificarea potenţialelor riscuri implicate, precum şi propunerea de măsuri de gestionare a acestora.

Companiile care sunt implicate direct în dezvoltarea soluţiilor inovatoare în domeniul serviciilor de plată pot intra în dialog cu experţii BNR pentru a-şi prezenta proiectele de inovaţie FinTech sau pentru a fi îndrumate cu privire la conformitatea serviciilor şi produselor de acest tip.

În vederea asigurării unei comunicări eficiente şi prompte, BNR a desemnat o echipă de specialişti cu atribuţii în monitorizarea inovaţiilor în domeniul serviciilor de plată, care va putea fi contactată prin completarea unui formular standard. Cererile depuse vor fi supuse unei analize iniţiale, în urma căreia solicitanţii vor primi soluţii adaptate pentru fiecare situaţie prezentată sau îndrumări privind aspectele legale ce vizează implementarea inovaţiilor în domeniul serviciilor de plată.

Prin intermediul FinTech Innovation Hub, Banca Naţională a României menţionează că urmăreşte crearea unui mediu sigur pentru dezvoltarea inovaţiilor în domeniul serviciilor de plată, care să îi sprijine misiunea de menţinere a stabilităţii sistemului financiar-bancar, şi în acelaşi timp de creştere a incluziunii financiare, prin facilitarea accesului consumatorilor şi întreprinderilor la servicii de plată şi alte servicii financiare sigure, eficiente şi convenabile, în linie cu nevoile acestora.

Totodată, Banca Naţională a României precizează că intenţionează să identifice măsurile de reglementare şi/sau supraveghere necesare pentru a atenua orice risc asociat produselor şi/sau serviciilor inovatoare în domeniul serviciilor de plată şi fără a bloca dezvoltarea unor astfel de soluţii/produse inovatoare.