Este vorba pentru blocarea conturilor. ANAF nu va mai bloca de acum conturile românilor dacă aceștia vor înregistra datorii fiscale mici. Atât persoanele juridice cât și cele fizice sunt vizate.

Ministerul Finanțelor va ridica semnificativ pragul la care ANAF va bloca conturile românilor datornici. Eugen Teodorovici a semnat deja ordinul. De acum încolo ANAF va bloca conturile doar dacă datoria este până în 1.500 de lei pentru persoane fizice și până în 10 mii pentru firmele mici. Plafonul de datorii la care ANAF bloca contruile înainte era de 100 de lei pentru persoanele fizice și 1500 lei pentru IMM-uri.

Pentru ca noul ordin să intre în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat încă câteva modificări importante, de data aceasta pentru persoanele juridice. În cazul firmelor mici, totalul datoriilor către stat sub care nu va mai fi instituită poprire bancară ar urma să urce la 10.000 de lei, dacă vorbim despre firmele mari, acest prag urcă la suma de 40 000 de lei. Înainte de acest ordin, pragul era de 1 500 de lei, respectiv 3 000 de lei.

Au existat situații în care ANAF a trimis înștiințări de propriri de conturi și pentru suma de 1 leu datorie. Această formă de birocrație era inutilă, chiar costisitoare, având în vederea că trimiterea înștiințării valora mai mult decât datoria în sne.

Blocarea conturilor de către ANAF reprezenta o problemă atât pentru Fisc cât și pentru contrbuabili. Blocarea contului în sine este o operațiune simplă, însă deblocarea acestuia este un proces mai greoi. În acest fel, activitatea companiilor era afectată, iar în plus de asta și ANAF își îngreuna treaba de zi cu zi.