Detalii de ultimă oră de la un fost ministru de Finanţe despre sistemul de pensii publice din România!

Soluţia pentru o bună stabilitate a sistemului de pensii în România. Gheorghe Ialomițianu a oferit toate detaliile

Vineri seară, Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a dezvăluit că, pentru o mai bună stabilitate a sistemului de pensii, impozitarea ar trebui să urce gradual până la 45%, nu să se schimbe legile sau să se modifice vârsta de pensionare.

Fostul ministru a mai subliniat că derapajele din sistem nu sunt imposibil de corectat, dând ca exemplu diferenţele foarte mari între pensia minimă şi cea maximă.

„Dacă se dorește o stabilitate a sistemului de pensii, nu aruncând că se schimbă legea pensionării, vârstă sau chiar sume, că oamenii intră în panică, se poate merge până la o impozitare la 45%, o impozitare rezonabilă, ceea ce se întâmplă și în alte țări, în mod gradual, pentru că sunt derapaje în sistemul de pensii.

Între pensia minimă și pensia maximă sunt diferențe foarte mari și au fost pensii mai mari decât salariile. Se poate corecta”, a afirmat, vineri seară, Gheorghe Ialomițianu, invitat pe B1 TV.

Fostul ministru de Finanţe a ţinut să sublinieze că impozitarea progresivă nu este un sistem socialist.

„Să știți că impozitarea progresivă nu e un sistem socialist – depinde de doza, dacă te duci să corectezi niște derapaje, într-adevăr, poate să fie și de dreapta, dacă într-adevăr vrei să faci egalitarism, te poți duce și la 90%”, a afirmat vicepreşedintele PMP.

„Știți ce se întâmplă? Nu s-a învățat din greșelile din trecut. (…) S-a creat o instabilitate”

Gheorghe Ialomițianu a mai atras atenţia că, din păcate, actualii guvernanţi nu au învăţat din greşelile trecutului. El a dat drept exemplul situaţia care a avut loc în anul 2017, când s-a modificat legea sistemului de pensii.

„Știți ce se întâmplă? Nu s-a învățat din greșelile din trecut. În 2017, chiar s-a modificat legea sistemului de pensii și au plecat foarte mulți din instituțiile statului.

Impactul bugetar a fost cam vreo 2,5 miliarde de lei, deci în plus, au plecat, și chiar discutam cu șefii de instituții și au trebuit să promoveze pe funcții importante la 38-39 de ani, deci vă dați seama, s-a creat o instabilitate”, a mai declarat, vineri seară, Gheorghe Ialomițianu.