Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea introducerii impozitării progresive. El susține că în interiorul PNL nu au existat discuții în acest sens. Totodată, aceasta a mai subliniat faptul că liberalii au intrat în coaliție cu două linii roșii.

Una dintre ele viza cota unică, iar cealaltă investițiile din PIB. Florin Cîțu susține că România a ajuns acum într-o situație fără precendent, iar introducerea impozitului progresiv nu ar fi o soluție.

„PNL a venit cu două linii roşii în această coaliţie, una cota unică şi a doua să avem investiţii la 7% din PIB. La cea cu investiţii la 7% din PIB încă se mai lucrează, încă nu suntem acolo. În PNL nu s-a discutat despre impozitarea progresivă. Cred că orice membru al PNL vă va spune că nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. Iarăşi, acum vă spun ca specialist, să modifici cota progresivă, nu poţi până în 2024.

Deci dacă ai vrea să faci ceva, să zicem că se agrează şi PNL spune – ok, noi renunţăm la orice şi gata nu mai vrem să fim susţinătorii cotei unice, din acel moment durează câţiva ani până poţi să introduci impozitul progresiv. Nu se poate face de la 1 ianuarie 2023”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri la Parlament.

Florin Cîțu, despre creza din 2010

Fostul lider al PNL a mai fost întrebat dacă în trecut, în discuţiile cu şeful statului, a fost invocat vreodată din partea preşedintelui acest impozit progresiv, în acest sens el a dat un răspuns neagativ.

Totodată, el a mai vorbit și despre greșeala pe care România a făcut-o la mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA, iar inflația și economia au ajuns la valori fără precedent. Florin Cîțu a adus în duscție și PNRR-ul, care va fi de mare ajutor pentru țara noastră mai ales în situația actuală.

„Vă spun că România a făcut o greşeală în mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA. Imediat preţurile au crescut, inflaţia a crescut şi economia a intrat din nou într-o criză care a durat până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie despre a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin introducerea de alte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia.

Florin Cîțu, despre renunțarea la cota unică

Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care trebuiesc eliminate. Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

În ceea ce privește cele două linii roșii cu care PNL a intrat în coaliție, Florin Cîțu susține că acestea nu au fost rediscutate. Pe de altă parte, el susține că dacă se dorește la renunțarea cotei unice, ”asta ar însemna că PNL nu ştiu ce ar mai putea să ofere cetăţenilor”.

„Ele nu s-au rediscutat în partid, nu a fost o analiză până în acest moment. Dacă se pun pe masă şi partidul votează, se găseşte o majoritate care spune – da, vrem să renunţăm la cota unică şi mergem în această direcţie, atunci bineînţeles că se va face acest lucru, dar asta ar însemna că PNL nu ştiu ce ar mai putea să ofere cetăţenilor”, a conchis Cîţu.