Olena Zelenska: „Familia noastră a fost ruptă după izbucnirea războiului”

“Familia noastră a fost ruptă după izbucnirea războiului, aşa cum s-a întâmplat cu orice familie ucraineană. Însă nimeni nu îmi ia soţul, nici măcar războiul. Însă da, el trăieşte pentru jobul său, noi, familia lui, aproape că nu mai ajungem să îl vedem. Acum am avut câteva oportunităţi să ne vedem. Sunt recunoscătoare şi pentru această ocazie, pentru că acest interviu ne face să petrecem timp împreună”, a spus Zelenska, potrivit abcnet.au.

Soția lui Zelenski a povestit cum au decurs primele momente de după izbucnirea războiului, în dimineața zilei de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

„Îmi amintesc că m-am trezit din cauza unor sunete ciudate care veneau de afară, așa cum a făcut, probabil, toată lumea. Era întuneric, era noapte și am văzut că Volodimir nu era lângă mine. M-am dus în camera alăturată, era deja îmbrăcat în costum, dar fără cravată. L-am întrebat ce se întâmplă și mi-a spus că a început. Nu pot descrie emoțiile simțite: neliniște, stupoare… Mi-a spus asta și a plecat. După aceea, nu ne-am văzut mult timp,” a povestit soția președintelui Volodimir Zelenski.

Olena Zelenska a explicat că în primele două luni şi jumătate de război nu şi-a văzut deloc soţul faţă în faţă. “Doar am vorbit la telefon”.

Zelenski a apărut alături de soţia sa, Olena Zelenska, pentru prima dată de la începutul războiului

În urmă cu câteva zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut alături de soţia sa, Olena Zelenska, pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei luni, cuplul prezidenţial fiind filmat marţi, la ceremonia de înmormântare a primului preşedinte al ţării după câştigarea independenţei, Leonid Kravciuk, la Kiev.

Soţii Zelenski păreau calmi, dar epuizaţi, în timp ce se îndreptau să depună flori la sicriul lui Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei, după ce ţara a obţinut independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 şi care a rămas în funcţie până în iulie 1994. El a murit pe 10 mai, la vârsta de 88 de ani, după o ”suferinţă îndelungată”.

Îmbrăcat în haine de doliu, în loc de hainele militare kaki, care au devenit emblematice de la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele Zelenski a mers alături de soţia sa spre sicriul fostului lider ucrainean.

Alţi oficiali ucraineni au participat alături de cuplul prezidenţial, inclusiv primarul Kievului, Vitali Kliciko, la ceremonia de înmormântare, care a avut loc, marţi, în ”Casa ucraineană”, cel mai mare centru internaţional de expoziţii şi convenţii din Kiev, un oraş care încearcă din răsputeri să îşi revină în urma luptelor grele care au fost purtate pe teritoriul său.

Apariţia Olenei Zelenska are loc la o lună după ce Prima Doamnă a dezvăluit că a vorbit doar la telefon cu soţul ei de când a izbucnit războiul, temându-se că prezenţa ei şi a copiilor săi în capitala ucraineană îi va expune pericolului de a fi ucişi.