În cursul zilei de miercuri 1 februarie, deputatul social-democrat Gabriel Zetea a declarat, în cadrul emisiunii ”Proiect de țară România”, de la Prima News, că PSD dorește o reducere de 15% a impozitării muncii, atunci când social-democrații vor avea un prim-ministru care poate imprima o anumită linie.

”PSD nu şi-a ascuns niciodată intenţia unui impozit progresiv, ne dorim reducerea impozitării muncii, în România. În acest moment, un angajat este impozitat prea mult, cu toate taxele pe salariul brut. E important mai ales în această perioadă de criză”, a spus Gabriel Zetea.

Deputatul social-democrat a mai spus că ”PSD îşi doreşte o reducere a impozitării muncii. În momentul în care vom avea un premier care să poată să imprime o anumită linie (..) am dori o reducere cu 15% a impozitării muncii”.

Nu în ultimul rând, social-democratul spune că ”este un deziderat ambiţios şi asta va genera un gol la buget, care trebuie suplinit din altă parte”.

”Propunere PSD, în urma calculelor Ministerului Finanţelor, ANAF, este de a lărgi aria de aplicare a taxei de solidaritate care în acest moment este pusă companiilor de energie”, a mai precizat acesta, subliniind că prin scăderea impozitării muncii va scădea și taxele pe care companiile trebuie să le plătească pentru angajații pe care îi au. În schimb, ei vor trebui să plătească pentru profitul pe care îl au.

”Vorbim doar de companiile peste 100 de milioane de euro şi nu sunt foarte multe în România”, a mai spus social-democratul, miercuri seara.

PSD promovează introducerea unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii

Într-un comunicat de presă trimis miercuri, 1 februarie, PSD spune că promovează introducerea unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii.

„PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor.

Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu. Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat.

Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”, potrivit unui comunicat de presă.