Vestea momentului despre Omicron! Cât de ridicat este riscul de internare în spital? (STUDIU)

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au efectuat un nou studiu cu privire la riscul de internare al persoanelor infectate cu tulpina Omicron. Potrivit studiului s-a descoperit că riscul de internare în acest caz este cu 40-45% mai mic decât în cazul pacienților infectați cu tulpina Delta, relatează Reuters.

Studiul a fost publicat de către cercetători după ce au fost analizate datele de la cazurile confirmate de teste PCR în perioada 1-14 decembrie 2021, în Anglia.

Cu toate acestea, reducerile ratelor de spitalizare trebuie să fie puse în contrast cu riscul mare de infectare cu Omicron, din cauza reducerii protecției oferite de vaccinare și de infecția naturală.

„În general, am găsit indicii ale unei reduceri a riscului de spitalizare pentru infecțiile Omicron în raport cu cele Delta, făcând o medie a tuturor cazurilor din perioada de studiu”, au precizat cercetătorii care au realizat studiul.

Studiul din Londra mai arată că vizitele la spital, în cazul infectării cu varianta Omicron, au fost cu 20-25% mai mici decât în cazul tulpinii Delta.

Ce se întâmplă cu cei vaccinați

Realizatorii studiului au mai spus că, potrivit estimărilor efectuate de ei, persoanele care au primit cel puțin două doze de vaccin anti-COVID au fost mai protejate împotriva spitalizării, cu toate că protecția împotriva infecției s-a pierdut destul de mult.

Studiul efectuat de Imperial College din Londra vine după ce în cursul zilei de miercuri a fost publicat un studiu african care arăta că persoanele descoperite cu Omicron în Africa de Sud, în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie, au avut cu 80% mai puține șanșe de a fi internate în spital decât cele diagnosticate cu o altă variantă în aceeași perioadă.

Situația este dramatică în Marea Britanie

Marea Britanie a înregistrat pentru prima oară peste 100.000 de cazuri COVID-19 în 24 de ore. În această țară, varianta Omicron devine dominantă și se răspândește rapid. Autoritățile au emis un avertisment îngrijorător.

Pe lângă faptul că este vorba de un nou record de infectări, numărul de cazuri a crescut cu aproape 60% în săptămâna trecută față de săptămâna de dinainte. Expertul medical șef pentru Anglia a avertizat că Omicron va crește puternic numărul de infectări din cauza contagiozității sale, relatează Euronews.

Totuși, deși numărul de cazuri crește accelerat de aproape două săptămâni, prim-ministrul britanic a refuzat să impună noi restricții, însă spune că urmărește situația „în fiecare oră”.

Între timp, însă, guvernul autonom al Țării Galilor a anunțat închiderea cluburilor de noapte începând din 26 decembrie și limitarea grupurilor în spații publice la cel mult șase persoane.

În toate spațiile publice, distanțarea socială de cel puțin doi metri va deveni obligatorie.

La evenimente la interior nu vor putea participa decât 30 de persoane, iar pentru cele la exterior, limita este de 50 de persoane.