Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), avertizează sistemul sanitar cu privire la efectele tulpinii Delta asupra vaccinului anti-covid.

Pericolele variantei Delta Covid-19

Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că, potrivit statisticilor înregistrate înainte de detectarea acestei tulpini, serul anti-covid reducea transmiterea coronavirusului cu aproximativ 60%. În prezent, însă, nivelul a scăzut cu 20 de procente.

„Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%”, a declarat directorul OMS.

„Ideea falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei”

Ba mai mult decât atât, Tedros Adhanom Ghebreyesus și-a manifestat îngrijorarea legată de atitudinea eronată pe care persoanele vaccinate o au asupra situației actuale. Acesta a explicat că vaccinarea populației nu reprezintă finalizarea perioadei epidemice.

„Ne temem că în multe țări ar putea exista ideea falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii. Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea coronavirusului”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.

OMS, despre criza sanitară din Europa

Directorul OMS a adus în discuție și contextul actual din Europa, unde numărul cetățenilor infectați a crescut. Această creștere este considerată cauza ratei relativ scăzute de vaccinare de pe continent. Totodată, OMS condamnă și relaxările premature ale restricțiilor.

„Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza covid-19 în lume au avut loc în Europa. Acest număr enorm de cazuinfectări se vede în presiunea de nesuporta pusă pe sistemele de sănătate. Personalul medical e deja epuizat”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În prezent, statele europene sunt cele mai afectate de epidemia cu coronavirus. Într-o singură săptămână, continentul european a înregistrat peste 2,5 milioane de infectări cu coronavirus şi aproape 30.000 de pierderi umane provocate de Covid-19. Recent, OMS a avertizat că Europa ar putea înregistra chiar și 700.000 de decese suplimentare până în primăvara anului viitor. Momentan au fost raportate 1,5 milioane de victim, potrivit b1tv.ro.