Alexandru Rafila a făcut o comparație între valul 3 și valul 4 al pandemiei, pe care le-a pus în balanță. Profesorul a discutat și despre ce se întâmplă acum în România. Rafila consideră că problema pleacă de la Guvern, care nu a luat măsurile necesare la timp.

”Nu virusul a fost în adormire, ci Guvernul României”, a spus acesta.

Doar astăzi, 12.000 de cazuri noi de Covid

Astăzi s-au înregistrat peste 12.000 de cazuri noi de COVID-19, dintre care peste 2.000 doar în Capitală. 176 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, iar vestea tragică este că România se situează pe locul 2 la decese în Europa.

Profesorul a explicat de ce valul patru ne-a luat pe nepregătite.

”Accesibilitatea la testare e esențială, mai ales în medii sensibile, cum e mediul școlar de exemplu. Acolo se testează extrem de puțin și dacă vrem să funcționăm în siguranță trebuie să facem cât mai multe teste, pentru că ai o șansă mai mare să identifici persoanele infectate, care trebuie să stea în izolare, și atunci scade și transmiterea. Este davastator ce se întâmplă în momentul de față, gândiți-vă că noi ne aflăm pe un trend rapid crescător. Lucrul cel mai dramatic o să fie în zona acestor cazuri grave care sunt la ATI. Probabil că, la un moment dat, nu or să mai poată să fie gestionate de colegii care lucrează în astfel de secții și, evident, ceea ce se întâmplă dacă nu poți să aplici măsuri terapeutice și ai foarte multe cazuri grave, din păcate, și o mortalitate ridicată”, a declarat acesta.

Alexandru Rafila consideră că nu s-a luat nicio măsură pentru combaterea virusului

Liderul PSD consideră că vina principală este a Guvernului României care nu a făcut absolut nimic pentru a preveni noul val de infectări.

„Nu virusul a fost în adormire, ci Guvernul României a fost în adormire, îmi pare rău că spun lucrul ăsta. Nu s-a făcut absolut nimic, creșterea a început în data de 5 iulie, în săptămâna 5-12 iulie, și ea nu s-a mai oprit de atunci și, practic, când urmărești niște cifre și vezi că în prima săptămână ai 30 de cazuri zilnice, a doua ai 45, peste încă o săptămână ai 70, atunci îți dai seama că se întâmplă ceva și, chiar dacă cifrele sunt mici, trendul era evident. Și atunci nu s-a făcut absolut nimic, s-au organizat tot felul de manifestări cu numere extrem de mari de persoane care au participat, nu s-au luat niciun fel de măsuri sau nu s-a respectat niciun fel de măsură. Mă refer la toate tipurile de manifestări, care au fost promovate de Guvern, care au culminat, în plin val patru, cu foarte multe cazuri, cu organizarea unui congres-mamut. Cei care conduc țara demonstrează prin atitudine și prin ceea ce fac că ei de fapt nu le respectă”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.