După ultimele evenimente, Florin Cîțu și-ar putea pierde, în curând, funcția de prim ministru. Toate calculele din Parlament au același rezultat, și anume căderea Guvernului prin moțiune de cenzură. Din această cauză liberalii se pregătesc de un scenariu de criză.

”Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu acelaşi guvern, dar un interimat foarte lung şi vom vedea ce putem să facem în aceea situaţie”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Declarația premierului Florin Citu vine că un verdict pe care l-a acceptat deja, acela că va pierde șefia Guvernului. Adversarii politici pare că se bucură și îi numără zilele rămase în funcție.

“Cât e AMR-ul real? AMR-ul e… câte zile mai sunt până marț? Florin Cîțu va fi istorie din poziția de prim ministru”, a spus Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

Social-democrații și-au convocat deja cei 157 de parlamentari, care promit că vor vota căderea Guvernului. De asemenea și aleșii USR PLUS și cei ai AUR, vor aduce un total de 280 de voturi, cu 46 mai multe decât necesarul pentru demiterea Guvernului.

Planurile lui Florin Cîțu

Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, atunci, de marți, Florin Cîțu va rămâne, cel mai probabil, premier interimar. Dacă moțiunea va trece, PNL ar urmă să ceară din nou părerea Curții Constituționale.

“Avem politicienii și puțină logică, și nu facem tot felul de prostii și fugim repede la Curtea Constituțională să ne dea dreptate unora și altora”, a declarat Anca Dragu, președintele Senatului.

Astfel, celor de la PNL  le mai rămân  două variante de urmat. Cea mai puțin probabilă este cea a alegerilor anticipate. Astfel, s-ar putea prefigura un Guvern minoritar, care să primească sprijinul social democraților.

Un rol important în negocieri îl va avea și președintele Klaus Iohannis. Odată adoptată moțiunea de cenzură, șeful statului trebuie să convoace consultări la Cotroceni, pentru a desemna un nou prim ministru.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu