Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa, Robb Butler, a anunțat public că „țările trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19”, potrivit GBNEWS.

Robb Butler consideră că deși „vaccinul nu crește de fiecare dată absorbția”, lideriile statelor ar trebui să reflecteze asupra propunerii de impunere a imunizării obligatorii prin serul anti-Covid în rândul cetățenilor, scrie mediafax.ro. Măsura recomandată de OMS Europa vine ca o soluție împotriva creșterii numărului de persoane infectate.

De unde a pornit propunerea vaccinării obligatorii

Avertismentul făcut de Robb Butler a pornit în urma discuțiilor recente dintre oficialii mai multor state europene. Dialoguri în care aceștia au vorbit despre vaccinarea obligatorie ca soluție pentru oprirea pandemiei provocate de coronavirus. Robb Butler consideră că mandatele ar putea veni în detrimentul „încrederii și incluziunii sociale”, dar acesta insistă pentru lansarea unei largi dezbateri a acestei idei.

„Credem că este timpul să avem această conversație atât dintr-o perspectivă individuală, cât și bazată pe populație. Este o dezbatere sănătoasă”, a explicat Robb Butler într-un interviu acordat Sky News.

Vaccinarea obligatorie naște păreri contradictorii

Ideea propusă de directorul OMS Europa a dus la apariția unor reacții contradictorii. Anthony Costello, un profesor în sănătate publică de la Universitatea din Londra, Marea Britanie, s-a contrazis cu Robb Butler. Anthony Costello consideră că măsura respectivă va fi respinsă de majoritatea oamenilor.

Ba mai mult decât atât, acesta anticipează că obligativitatea vaccinului ar putea provoca revolte în rândul cetățenilor. Totodată, Anthony Costello a adăugat faptul că numărul persoanelor infectate de Sars-Cov-2 este în creștere în Europa. Cauza ar fi reprezentată de refuzul oamenilor de a purta mască de protecție.

COVID-19, cauza numărul 1 de mortalitate în Europa

„Covid-19 a devenit din nou cauza numărul unu de mortalitate în regiunea noastră”, a spus directorul OMS la BBC. Acesta a adăugat că „ştim ce trebuie făcut” pentru a lupta împotriva bolii.

Dr. Kluge, directorul OMS, a spus că măsurile obligatorii de vaccinare ar trebui privite ca o „ultimă soluţie”, dar că ar fi „foarte oportun” să existe o „dezbatere juridică şi în societate” despre această problemă.

„Înainte de asta, există şi alte mijloace precum paşaportul Covid”, a spus el, adăugând că acesta „nu este o restricţie a libertăţii, ci mai degrabă este un instrument pentru a ne păstra libertatea individuală”.